Начало / Новини / Шести пореден сезон продължава изографисването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч

Шести пореден сезон продължава изографисването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч

Шести пореден сезон продължава изографисването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч, съобщават от общинската администрация, цитирано от БТА.

Университетски преподаватели, докторанти и студенти участват в дейността по изографисване на доста голямата площ, защото храмът е на две нива, има 850 кв. метра застроена площ, а разгънатата е два пъти повече.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова се е запознала с хода на изографисването, което вече обхваща близо 80 процента от стените. Ръководителят на групата проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет е заявил при срещата с нея, че се ражда един от най-хубавите храмове у нас.

„Работим с голяма прецизност, това са монументални картини с кавалетни средства. Това са големи целувателни икони, където и най-малкият детайл е важен. Това лято изработихме и витражите и продължаваме към входа“, е разказал проф. д-р Владимир Аврамов. Той е припомнил, че първо са направили приземния етаж, а от 2016 година рисуват централния купол и останалата част.

Новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ бе тържествено осветен през 2017 година, но по стенописите има работа за поне още два сезона, допълват от администрацията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...