Начало / Новини / От богослужебни книги на три столетия четат в храм в Добринище

От богослужебни книги на три столетия четат в храм в Добринище

Стари богослужебни книги от средата на 18-и век се пазят в черквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Добринище. След близо три века те продължават да бъдат четени и днес по време на църковните служби в храма, съобщава БНТ.

Старите богослужебни книги от епохата на Възраждането, които и днес се използват в храма „Св. Св. Петър и Павел“ в Добринище, са с напълно запазена хартия. Съхранени във времето са и всички страници и букви.

„Направени от подвързия с дърво, облечена с телешка кожа, украсена със замба и характерно, че имат сребърни закопчалки да не се изкривяват по време на пренасянето и употребата“, разказва отец Иван Чакъров.

Върху страниците на свещените книги още се виждат восъчни следи. Някога божието слово се е чело под светлината на свещи.

„Богослужебните книги са според това как по канон се извършва Светата служба, според това какъв е годишният цикъл, са запазени дванайсет минея, според месеците на годината октоиси и най-старите са постният и цветният период“, допълва отец Иван.

В храма се съхраняват и ценни икони от по-старата черква „Успение Богородично“, спасени от огнената стихия при опожаряването му по време на Балканските войни. Някои от тях са изографисани от майстори на Банската школа, сред които и нейният основател Тома Вишанов – Молера.

Автор: София Гълъбова

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...