Начало / Новини / Патриарх Неофит: Нека бъде успешна и здрава новата учебна година

Патриарх Неофит: Нека бъде успешна и здрава новата учебна година

Предстоятелят на Българската православна църква патриарх Неофит се обърна с приветствие към всички ученици, учители и родители по повод началото на новата учебна година. 

„Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, казва патриарх Неофит като изтъква, че „православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие“.

В своето приветствие патриархът засяга и пандемията от коронавирус, като казва, че „временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг“, казва още той.  

Близо 60 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември в страната. През новата 2020/2021 учебна година училищата в страната са 2359. Над 717 400 са учениците от първи до 12-и клас, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. През лятото ремонти са извършени в 99 държавни и в 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. 

По повод протестите на родители срещу предвиденото носене на предпазни мерки от учениците в общите помещения на училищата – училищни коридори, санитарни възли, фоайета, образователният министър коментира, че в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидемичните мерки в сравнение с останалите страни.

Очаква се около 200-300 ученици родителите им да изберат да останат да се обучават вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията, като на тези деца ще бъдат възлагани задачи и ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи, обясни министър Вълчев.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Великотърновският митрополит Григорий участва на тържествата по повод Независимостта на България във Велико Търново

Днес Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на ...