Начало / Новини / Патриарх Неофит: Нека бъде успешна и здрава новата учебна година

Патриарх Неофит: Нека бъде успешна и здрава новата учебна година

Предстоятелят на Българската православна църква патриарх Неофит се обърна с приветствие към всички ученици, учители и родители по повод началото на новата учебна година. 

„Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, казва патриарх Неофит като изтъква, че „православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие“.

В своето приветствие патриархът засяга и пандемията от коронавирус, като казва, че „временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг“, казва още той.  

Близо 60 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември в страната. През новата 2020/2021 учебна година училищата в страната са 2359. Над 717 400 са учениците от първи до 12-и клас, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. През лятото ремонти са извършени в 99 държавни и в 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. 

По повод протестите на родители срещу предвиденото носене на предпазни мерки от учениците в общите помещения на училищата – училищни коридори, санитарни възли, фоайета, образователният министър коментира, че в българските училища е въведен един от най-либералните режими на противоепидемичните мерки в сравнение с останалите страни.

Очаква се около 200-300 ученици родителите им да изберат да останат да се обучават вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията, като на тези деца ще бъдат възлагани задачи и ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи, обясни министър Вълчев.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...