Начало / Новини / Осветиха първата църква на мъчениците от концлагера в Ясеновац

Осветиха първата църква на мъчениците от концлагера в Ясеновац

Тази неделя в манастира „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в Ясеновац, Хърватия бе остевен храм посветен на светите новомъченици от концлагера в града.

Освещаването бе извършено от митрополита на Загреб и Любляна Порфирий, а заедно с него съслужиха епископи на Сръбската православна църква, свещеници и дякони. В своята проповед митрополит Порфирий говори за важността от това да се помни историята. След освещаването се състоя и церемония пред паметника на жертвите от Ясеновац. 

Лагерът в Ясеновац е създаден от хърватските усташи през август 1941 г. и е затворен през април 1945 г. В Ясеновац са избити най-много сърби, които Анте Павелич смята за основния расов враг на Хърватия, заедно с евреите и циганите.

Ясеновац е комплекс от пет по-малки лагера, простиращ се на 240 квадратни километра по бреговете на река Сава. Най-големият от тях е в Ясеновац, на около 100 километра югоизточно от Загреб. Комплексът включва също и голяма площ земя в Доня Градина на отсрещния бряг на река Сава, детски концентрационен лагер в Сисак на северозапад и женски концентрационен лагер в Стара Градишка на североизток.

Сърбите представляват мнозинството от затворниците в Ясеновац. В много случаи затворници са били моментално екзекутирани след като признават сръбския си произход. Сърбите най-вече са от региона Козара, където Усташите успяват да завладеят територии контролирани от партизаните. Те са депортирани без присъда, почти всички екзекутирани незабавно, като за по-голяма бързина в убийствата са използвани картечници. Еврейската виртуална библиотека оценява броя убити сърби между 330 000 и 390 000, като между 45 000 и 52 000 от тях са убити в Ясеновац.

Ясеновац е най-големият концентрационен лагер на Балканите и между най-големите в Европа. Около 10% от жертвите на Втората световна война в Югославия са убити в Ясеновац. Изследователят Боголюб Коцевич оценява убитите във Втората световна война в Югославия около 1 000 000, една трета от които (основно етнически сърби) са жертви на хърватския геноцид. Ясеновац разполага и с лагер за деца в Сисак. Около 20 000 деца на сърби, евреи и цигани са убити в Ясеновац.

През 2016 г. Вселенският патриарх Вартоломей откри семинар за Холокоста в Загреб, като тогава каза: „Мъчениците от /хърватския нацистки концлагер/ Ясеновац представляват в историята на нашата православна църква важна и специална категория като жертви на нацисткия режим и мрачните времена на човечеството, които е невъзможно да бъдат забравени“.

Снимка: Сръбска православна църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...