Начало / Новини / Осветиха първата църква на мъчениците от концлагера в Ясеновац

Осветиха първата църква на мъчениците от концлагера в Ясеновац

Тази неделя в манастира „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в Ясеновац, Хърватия бе остевен храм посветен на светите новомъченици от концлагера в града.

Освещаването бе извършено от митрополита на Загреб и Любляна Порфирий, а заедно с него съслужиха епископи на Сръбската православна църква, свещеници и дякони. В своята проповед митрополит Порфирий говори за важността от това да се помни историята. След освещаването се състоя и церемония пред паметника на жертвите от Ясеновац. 

Лагерът в Ясеновац е създаден от хърватските усташи през август 1941 г. и е затворен през април 1945 г. В Ясеновац са избити най-много сърби, които Анте Павелич смята за основния расов враг на Хърватия, заедно с евреите и циганите.

Ясеновац е комплекс от пет по-малки лагера, простиращ се на 240 квадратни километра по бреговете на река Сава. Най-големият от тях е в Ясеновац, на около 100 километра югоизточно от Загреб. Комплексът включва също и голяма площ земя в Доня Градина на отсрещния бряг на река Сава, детски концентрационен лагер в Сисак на северозапад и женски концентрационен лагер в Стара Градишка на североизток.

Сърбите представляват мнозинството от затворниците в Ясеновац. В много случаи затворници са били моментално екзекутирани след като признават сръбския си произход. Сърбите най-вече са от региона Козара, където Усташите успяват да завладеят територии контролирани от партизаните. Те са депортирани без присъда, почти всички екзекутирани незабавно, като за по-голяма бързина в убийствата са използвани картечници. Еврейската виртуална библиотека оценява броя убити сърби между 330 000 и 390 000, като между 45 000 и 52 000 от тях са убити в Ясеновац.

Ясеновац е най-големият концентрационен лагер на Балканите и между най-големите в Европа. Около 10% от жертвите на Втората световна война в Югославия са убити в Ясеновац. Изследователят Боголюб Коцевич оценява убитите във Втората световна война в Югославия около 1 000 000, една трета от които (основно етнически сърби) са жертви на хърватския геноцид. Ясеновац разполага и с лагер за деца в Сисак. Около 20 000 деца на сърби, евреи и цигани са убити в Ясеновац.

През 2016 г. Вселенският патриарх Вартоломей откри семинар за Холокоста в Загреб, като тогава каза: „Мъчениците от /хърватския нацистки концлагер/ Ясеновац представляват в историята на нашата православна църква важна и специална категория като жертви на нацисткия режим и мрачните времена на човечеството, които е невъзможно да бъдат забравени“.

Снимка: Сръбска православна църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...