Начало / Новини / Честваме Кръстовден!

Честваме Кръстовден!

На 14-ти септември Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. На този ден се пази и строг пост. 

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

По традиция на този ден не се консумира нищо от млечни и месни храни, както и растителна мазнина. 

Днес в голяма част от православните храмове ще бъде извършена и св. литургия и водосвет за благословение и здраве.

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...