Начало / Новини / Тържествено бе открита учебната година в Софийската духовна семинария

Тържествено бе открита учебната година в Софийската духовна семинария

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит новата учебна 2020/2021 учебна година в Софийската духовна семинария бе открита от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

Преди началото на Божествената литургия бе извършено и последованието по изнасянето на Св. Кръст в центъра на храма, като всички преподаватели и ученици благоговейно се поклониха на Кръста Господен.

Мелнишкият епископ съслужи с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, свещ. Козма Поповски, секретарят на Великотърновска митрополия прот. Михаил Хаджиев и дякон Слави Спасов.

Гости, преподаватели, възпитатели, служители, родители се събраха, за да се помолят и отбележат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година.

За празника проповядва Марио Стоименов, ученик от дванадесети клас.

След края на светата литургия Мелнишкият епископ Герасим преподаде на Ректора и всички вярващи в храма благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Нека тази нова духовна учебна година бъде благословена, успешна и доброплодна – независимо от всички изпитания, на които в последно време е подложена страната ни, заедно с целия свят. Вековната ни отеческа православна вяра и вложеният в сърцата ни устрем към Бога и към Неговата вечна правда ясно ни казват, че нищо не е в състояние да ни възпрепятства в постоянното възхождане по Божия път, към познанието на Истината и онова духовно съвършенство, към което Господ Иисус Христос ни призовава и което Той изисква от нас“, казва в обръщението си патриарх Неофит.

В поздравителното си слово пък архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество българския патриарх Неофит за грижата към учениците и училището и на Мелнишкия епископ Герасим, че отслужи празничното богослужение. Отец Пахомий благодари на всички гости, които уважиха празника на училището. Той се обърна и към новопостъпилите ученици и курсисти като им каза, че има голямо очакване към младите хора, които са дошли да се образоват в Семинарията.

След светата Литургия бе извършен традиционният водосвет за празника.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Дариха православен параклис за Самуилова крепост

Православен параклис бе подарен за Самуилова крепост край Петрич, съобщиха от общината. Дарител на параклиса ...