Начало / Новини / Тържествено бе открита учебната година в Софийската духовна семинария

Тържествено бе открита учебната година в Софийската духовна семинария

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит новата учебна 2020/2021 учебна година в Софийската духовна семинария бе открита от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП.

Преди началото на Божествената литургия бе извършено и последованието по изнасянето на Св. Кръст в центъра на храма, като всички преподаватели и ученици благоговейно се поклониха на Кръста Господен.

Мелнишкият епископ съслужи с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, свещ. Козма Поповски, секретарят на Великотърновска митрополия прот. Михаил Хаджиев и дякон Слави Спасов.

Гости, преподаватели, възпитатели, служители, родители се събраха, за да се помолят и отбележат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година.

За празника проповядва Марио Стоименов, ученик от дванадесети клас.

След края на светата литургия Мелнишкият епископ Герасим преподаде на Ректора и всички вярващи в храма благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Нека тази нова духовна учебна година бъде благословена, успешна и доброплодна – независимо от всички изпитания, на които в последно време е подложена страната ни, заедно с целия свят. Вековната ни отеческа православна вяра и вложеният в сърцата ни устрем към Бога и към Неговата вечна правда ясно ни казват, че нищо не е в състояние да ни възпрепятства в постоянното възхождане по Божия път, към познанието на Истината и онова духовно съвършенство, към което Господ Иисус Христос ни призовава и което Той изисква от нас“, казва в обръщението си патриарх Неофит.

В поздравителното си слово пък архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество българския патриарх Неофит за грижата към учениците и училището и на Мелнишкия епископ Герасим, че отслужи празничното богослужение. Отец Пахомий благодари на всички гости, които уважиха празника на училището. Той се обърна и към новопостъпилите ученици и курсисти като им каза, че има голямо очакване към младите хора, които са дошли да се образоват в Семинарията.

След светата Литургия бе извършен традиционният водосвет за празника.

По информация на Официалния сайт на Св. Синод. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от началото на XIII век“

От печат излезе книгата „Тайнство и съборност на църквата. Константинопол и Рим – дебатът от ...