Начало / Новини / Откриха нова скална църква край Русе

Откриха нова скална църква край Русе

Изследовател от Велико Търново откри и проучи нова скална църква в района на Ивановските скални манастири. Храмът вероятно съществува от XIII-XIV в., но до скоро не е бил известен, съобщава bTV

Петте манастира по южната дъга на местността Писмената от години са слабост на Евгени Коев. Последното му откритие е църква – част от манастира Кръщалнята. 

„Интересното е, че тя се намира в самото подножие на скалите и това е единствената църква в района на Ивановските скални манастири, където имаме православен храм, който е в самото подножине на скалния венец“, разказва Евгени. 

Според спелеолога фактите са безспорни. В източната част са запазени оформените ниши, служили за свещенодействие. 

Сподвижници на изследователя през годините са ученици и университетски преподаватели. Последните датирания за поклонници са от XVIII в. Експедицията е насочена и към природното разнообразие в района. 

Новооткритата църква вече е картирана, а характеристиките на природното разнообразие в района – описано. 

„Това означава, че този паметник на културата, въпреки че днес не фигурира в никакви регистри, не е запазен като такъв, но той физически съществува като паметник на културата и това е част от нашето наследство, той вече има своята локализация, има своето подробно описание“, обяснява Евгени Коев.

Следващата цел на изследователя е да създаде регистър на скалните светилища, храмове и параклиси у нас, защото такъв все още няма. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Великотърновският митрополит Григорий участва на тържествата по повод Независимостта на България във Велико Търново

Днес Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на ...