Начало / Новини / Откриха нова скална църква край Русе

Откриха нова скална църква край Русе

Изследовател от Велико Търново откри и проучи нова скална църква в района на Ивановските скални манастири. Храмът вероятно съществува от XIII-XIV в., но до скоро не е бил известен, съобщава bTV

Петте манастира по южната дъга на местността Писмената от години са слабост на Евгени Коев. Последното му откритие е църква – част от манастира Кръщалнята. 

„Интересното е, че тя се намира в самото подножие на скалите и това е единствената църква в района на Ивановските скални манастири, където имаме православен храм, който е в самото подножине на скалния венец“, разказва Евгени. 

Според спелеолога фактите са безспорни. В източната част са запазени оформените ниши, служили за свещенодействие. 

Сподвижници на изследователя през годините са ученици и университетски преподаватели. Последните датирания за поклонници са от XVIII в. Експедицията е насочена и към природното разнообразие в района. 

Новооткритата църква вече е картирана, а характеристиките на природното разнообразие в района – описано. 

„Това означава, че този паметник на културата, въпреки че днес не фигурира в никакви регистри, не е запазен като такъв, но той физически съществува като паметник на културата и това е част от нашето наследство, той вече има своята локализация, има своето подробно описание“, обяснява Евгени Коев.

Следващата цел на изследователя е да създаде регистър на скалните светилища, храмове и параклиси у нас, защото такъв все още няма. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...