Начало / Новини / Българско участие във фестивал за църковна музика в Полша

Българско участие във фестивал за църковна музика в Полша

И тази година ще се проведе традиционния за Полша Международен фестивал за църковна музика, който е един от най-важните по своя род в света. 

Събитието се провежда от 2003 г. насам и е опд егидата на големия композитор Кшищоф Пендерецки, който почина преди няколко месеца. Фестивалът се организира и с благословението на Полската православна църква и на Варшавския митрополит Сава. 

Официалното откриване на фестивала ще бъде във Варшава на 18 септември, като първи ще се представят хористите от византийския хор „Св. Йоан Кукузел“ от България с диригент доц. Димитър Димитров.

През тази година музикалното събития трябваше да се проведе през май месец, но поради ситуацията с коронавируса бе отложено за 17-21 септември. В своето 39-то издание фестивалът ще бъде домакин на различни изпълнителни от целия Православен свят, като една от големите изненади е, че в него ще участва и известната църковна певица Нектария Карандзи (нейното интервю с Добротолюбие може да видите тук). 

В концента ще се включат изпълнители от Филхармонията в Полша, както и множество чуждестранни гости.

По информация на orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...