Начало / Новини / Митрополит Серафим: Чудотворната икона в Роженския манастир се пази от 1790 г.

Митрополит Серафим: Чудотворната икона в Роженския манастир се пази от 1790 г.

„Иконата с име Вратарница или Портаитиса, която е тук в Роженския манастир, носи своето име на своя прототип.

На оригиналната икона, която е в Иверския манастир на Св. Гора. Една от най-известните чудотворни икони на Божията Майка, която по преданието, което и там се пази има своя произход още от апостолските времена“, каза в новото предаване на БНТ България в 60 минути, Неврокопският митрополит Серафим. 

Той разясни историята на чудотворната икона на Майката Божия, като каза, че Иверската икона на Майката Божия е рисувана от св. ев. Лука. „Специфичното при изобразяването на Майката Божия е раната, която се изобразява в долната част на лицето, на брадичката, която върху оригинала представлява засъхнала кръв, потекла при удар с ятаган, с меч при едно от нападенията на Иверския манастир. Тогава става това чудо и потича кръв от самата икона, която и до ден днешен стои там засъхнала.

На нейните копия се изобразява този белег и това окървавено място на лицето на Божията Майка в знак и спомен на това чудо.

Нашата икона, която е тук има една особеност, че в самото изображение на Божията Майка, във вертикален ред е разказано за пристигането по море на чудотворната икона в Иверския манастир, нейното посрещане в манастира и избора на място, което сама Божията Майка посочва, а именно при портите на манастира, където да пази манастира и цяло Св. Гора“, каза митрополит Серафим. 

По думите на митрополит Серафим иконата винаги е била в Роженския манастир още от времето, когато била донесена в обителта – през 1790 г. 

Цялото интервю с Неврокопския митрополит Серафим може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...