Начало / Новини / Панихида за Неврокопския митрополит Иларион бе отслужена в Благоевград

Панихида за Неврокопския митрополит Иларион бе отслужена в Благоевград

В Благоевград бе отслужена заупокойна молитва за блаженопочиналия Неврокопски митрополит Иларион по случай 170 години от неговото рождение.

Молитвата отслужиха иконом Андон Шавулев и иконом Петър Стефанов от храма „Въведение Богородично“. Споменати бяха и другите починали неврокопски митрополити. Пред гроба на мъченически убития Неврокопски митрополит Борис молитва се отслужва всяка първа неделя на месеца.

Припомняме, че през 2016 г. Св. Синод стартира процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис. Почитта и паметта към изповеднически загиналия митрополит се възражда с нова сила в пределите на Неврокопска епархия, а данни за живота му се събират от Неврокопска св. митрополия. През 2018 г. Неврокопският митрополит Серафим отправи молба към всички православни християни от Неврокопска епархия (ако имат спомен или знаят неразказвани неща за блаженопочившия митрополит) да помогнат в намирането на пълна информация за живота, делото и подвига на митрополит Борис. 

Искрената надежда на християните от епархията е в скоро време канонизацията на митрополит Борис да бъде факт. 

Снимки: Православен информационен център в гр. Благоевград

За Ангел Карадаков

Виж още

Вдигат храм в пазарджишкото село Мало Конаре

Общинският съвет в Пазарджик безвъзмездно предостави общински терен за строителството на нов параклис в село Мало Конаре. Той ще ...