Начало / Новини / Монахиня Валентина Друмева: Най-хубавият дар за човека е монашеството

Монахиня Валентина Друмева: Най-хубавият дар за човека е монашеството

„Трудностите са много, защото светът тегли човека. Бездействието е по-лесно, а действието и то духовното действие е много по-трудно, а в манастирите още по-трудно, защото са дадени обети. Три обета – за целомъдрие, нестяжание и послушание.

Тези обети ограничават възможността да се разсейваш, да си почиваш, а правят човека средоточен в себе си, което е трудна работа“, казва в предаването по БНТ1 „Домът на вярата“ майка Валентина Друмева. 

По думите на монахиня Валентина най-трудната борба е „мисловната бран, която в света не я знаят и не й обръщат никакво внимание. Да победиш една мисъл е много трудно нещо“. „Дошли сме в манастира по призвание, но това призвание ни го е дал Бог. Призвание означава нагласа за духовен живот, за всепреданно служение на Бога, което Бог ни го е дал. Ние нямаме заслуги, но не всеки има такава нагласа. Бог на един дал да бъде лекар, на друг да бъде учител, а на нас дал това. И това е дар Божий. На нас е най-хубавият дар“, казва още монахиня Валентина по отношение на монашеското служение. 

В първияб рой на предаването „Домът на вярата“ за новия телевизионен сезон, може да чуете повече и за историята на Калоферския манастир, както и още любоптни нища за живота на монасите и монахините. 

Цялото предаване може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...