Начало / Новини / Лития за Рождество Богородично в Катуница

Лития за Рождество Богородично в Катуница

На 08.09.2020г., когато се отбелязва празникът Рождество Богородично, в енорията на асеновградското село Катуница, непосредствено след Светата литургия, ще се извърши празнична лития с иконата на Света Богородица Кикотиса.

Начало на последованията 08:00ч.

От тази година литията с копието на чудотворната икона Кикотиса в Катуница ще се извършва именно на 8 септември, както е установено и в манастира „Кикос“ в Кипър, откъдето са изразили морална подкрепа за традицията, чието начало ще бъде поставено на тазгодишния празик Рождество на Пресвета Богородица.

Иконата бе дарена на енорията на църквата „Св. Никола“ на Богоявление тази година. Тя е изработена със усребърен обков и богато украсена, като е точно копие на оригинала. „Иконата Св. Богородица – Кикотиса (или Св. Богородица – Кико) датира от дълбока древност, и според преданието е рисувана от св. Лука, за когото се знае, че е бил лекар и иконописец.

По-късно византийските императори, почитайки иконата и получавайки благословение от нея, са направили масивен сребърен обков и завеси, с които иконата е обградена отвсякъде, за да не бъде гледана от „зли погледи“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...