Начало / Новини / Книга разказва историята на църквата в село Баница

Книга разказва историята на църквата в село Баница

Книгата „Храм „Св. Възнесение“ село Баница“ представи историкът, краевед и общественик д-р Анета Дилова. Това е четвъртата ѝ краеведска книга за родното ѝ село Баница и седма поред, съобщи БНР.

Идеята за нея се заражда преди 10 години, когато авторката за първи път попада на архивни документи за красивата църква в село Баница.

„Първото докосване до архива стана 2010 година. Така че както всяка книга има история, най-дълга е историята точно на тази ми книги. Много беше трудно, защото Врачанската епархия тогава е обхващала Ловешки, Плевенски, Врачански, Фердинандски и Видински окръзи. Архивът не е направен добре и понякога с дни не можеш да намериш името Баница в огромния архив на митрополията… Помогна ми сегашният свещеник отец Кирил Велинов. Той ми каза тогава, че е съхранил много ценни архиви…“

Първото сведение за религиозен живот в селото Анета Дилова открива в прочутото Банишко евангелие от края на 13 век. От свещеника на Баница получава документи за строителството на храма.

„Намерих най-напред жалба от майстор Иван, че баничани не са му изплатили пари. Тоест и тогава изграждането на църквите е било много трудно. Хората са събирали по един шиник оронена царевица или по един шиник жито, давали са го на търг и са събирали грош по грош, за да изграждат този храм.“

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Сава Освещени

Днес Православната църква чества празника на преподобни Сава Освещени. Житието на светеца разказва, че той ...