Начало / Новини / Книга разказва историята на църквата в село Баница

Книга разказва историята на църквата в село Баница

Книгата „Храм „Св. Възнесение“ село Баница“ представи историкът, краевед и общественик д-р Анета Дилова. Това е четвъртата ѝ краеведска книга за родното ѝ село Баница и седма поред, съобщи БНР.

Идеята за нея се заражда преди 10 години, когато авторката за първи път попада на архивни документи за красивата църква в село Баница.

„Първото докосване до архива стана 2010 година. Така че както всяка книга има история, най-дълга е историята точно на тази ми книги. Много беше трудно, защото Врачанската епархия тогава е обхващала Ловешки, Плевенски, Врачански, Фердинандски и Видински окръзи. Архивът не е направен добре и понякога с дни не можеш да намериш името Баница в огромния архив на митрополията… Помогна ми сегашният свещеник отец Кирил Велинов. Той ми каза тогава, че е съхранил много ценни архиви…“

Първото сведение за религиозен живот в селото Анета Дилова открива в прочутото Банишко евангелие от края на 13 век. От свещеника на Баница получава документи за строителството на храма.

„Намерих най-напред жалба от майстор Иван, че баничани не са му изплатили пари. Тоест и тогава изграждането на църквите е било много трудно. Хората са събирали по един шиник оронена царевица или по един шиник жито, давали са го на търг и са събирали грош по грош, за да изграждат този храм.“

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...