Начало / Новини / Българският храм в Хамбург с нов иконостас

Българският храм в Хамбург с нов иконостас

С благодарност и упование встъпва в Новата църковна година Българската православна енория в Хамбург.

От началото на юли, когато бе монтиран каменен иконостас в храма на общината, Светата литургия вече се отслужва в обособено олтарно пространство отговарящо на православния канон. Изграждането на иконостаса, което с Божията помощ и въпреки обстоятелствата свързани с пандемията бе успешно завършено, представлява първата и най-значителна стъпка от преустройството на протестантската Великденска църква в Хамбург в православен молитвен дом

След дългогодишно “странстване” от основаването си през 2007 г. из различни протестантски храмове енорията ни в северногерманския град получава в края на 2018 г. сградата на някогашния гробищен параклис в централния квартал Айлбек първоначално за 30 годишно ползване с опцията за удължаване на договора. Една дългогодишна мечта става реалност. Основите на инициативата за събиране на дарения за собствен храм се полагат още докато е жив митрополит Симеон и с интензивната подкрепа и благословия на тогавашния викарен епископ Антоний. Думите на председателя на общината – Светлозар Иванов – тогава гласят обнадеждено споделя: “Пътят няма да е лек. Може да изминат години, но с Божията воля всичко може да се случи и много по-бързо. От нас се иска обаче да вярваме и да работим върху целта.” С благословението и отслужена от Негово Високо Преосвещенство, Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, Света архиерейска литургия новият храм се открива на енорийския патронен празник през май 2019 г. Тогава Владиката благославя и преустройството на протестантската сграда, строена през втората половина на 19 век по планове на френския архитект Алексис дьо Шатоньоф, в молитвен дом съобразно с нуждите на православното богослужение.

В интензивни разговори с енорийския свещеник о. Кръстин Апостолов, църковното настоятелство и енориаши се взима решение иконостасът да бъде изработен от камък. “Този избор бе продиктуван от вече наличните мозаечни икони, които две години по-рано младата мозаицистка Теодора Йорданова изработва за Хамбургската община. Мозайката като монументална художествена техника изисква да бъде поставена в каменен или тухлен иконостас. Вторият мотив, определил формата и материала на иконостаса бе стремежът да се намери решение, което да не е в разрез с архитектурните дадености на сградата. Светлият колорит на храма зададе посоката в търсене на подходящия цвят и вид камък. Спряхме се на уникалния мек и почти бял врачански варовик в изпълнение антик (което значи, че не е полиран)” – споделя Люба Карабаджакова в ролята си на консултант по проекта по благолепието на храма. В рамките на следването си по изкуствознание тя се е занимавала специално с Византийско изкуство.

Самото изработване на иконостаса поема българската фирма “Минерали-М ООД” със собственик Надежда Ключкова, която изпълнява поръчката с изключителен професионализъм, а монтажът се извършва от фирмата “Монтажи Мрамор ЕООД на  Атанас Китов. Паралелно с иконостаса се изработват също така св. Престол и синтрон, за направата на които се използва по желание на о. Кръстин олтарната маса, останала от протестантската община. Стремежът на българските християни в ханзейския град е именно да запазят и оползотворят градивно предоставената им сграда на красивата Великденска църква от германските домакини, която е паметник на култура.

Освен споменатите олтарни елементи, за олтарното пространство се изработват и изкусни дървени мебели, които съхраняват църковни одежди, книги и утвар. Проектът и изработката им са дело на българския дърворезбар Тихомир Величков.

Едно от големите предизвикателства на такъв мащабен проект е несъмнено неговото финансиране. Освен целевото субсидиране от страна на Дирекция по вероизповедание, в края на миналата година бе стартирана дарителска акция за набиране на средства. Проведоха се два концерта с любезното участие на берлинската формация „Български гласове Берлин“, както и фолклорна формация „Българи“ – Хамбург и поетесата Христина Въчева, представила третата си поетична книга „Родопа, люлка за сърцето ми“.

Усилията на енориашите в Хамбург няма да спрат до тук. Те продължават с оптимизъм да гледат напред към предстоящите проекти свързани с благолепието на храма, за да превърнат доверената им сграда в един достоен и уютен молитвен дом и духовен център за хилядите българи живеещи в Северна Германия.

Една от най-важните предстоящи задачи е именно изписването на цикъл с 12-те сцени на Господски празници, неизменно за православното църковно пространство. Енорията е благодарна за всяко едно дарение, което ще допринесе за по-скорошното изпълняване на благолепния план тук.

Текст: Велина Вебер

Снимки: Милена Апостолова

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...