Начало / Новини / Ротондата „Св. Георги“ тържествено посрещна новата си духовна придобивка

Ротондата „Св. Георги“ тържествено посрещна новата си духовна придобивка

На 1 септември, когато Църквата отбелязва началото на Църковната нова година столичната ротонда „Св. Георги “ тържествено посрещна нова духовна придобивка – икона на св. Георги победоносец. Тя е изписана като копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Ценната икона бе донесена в ротондата с тържествено литийно шествие, което тръгна от храм „Св. Марина“, в двора на Софийска света митрополия. Литията, в която се включиха десетки софийски свещенослужители и миряни премина по централната улица край президенството и достигна до църквата, където бе отслужена Архирейска празнична вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий и столични духовници.

Множество миряни бяха дошли да посрещнат иконата и да се помолят пред нея. Църковното предание свързва Фануилската икона на свети Георги със самото основаване на Зографската света обител и днес е една от най-големите светини на Света гора. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така се приема, че Бог разкрива волята си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги.

По време на тържествената вечерня бе отслужено петохлебие, парченца от което еп. Поликарп раздаде на вярващите в края на богослужбата. С топло пастирско слово владиката се обърна към присъстващия народ и сподели радостта си от новата духовна придобивка на храма.

„От днес ние влизаме в новата църковна година….Надеждата на всеки християнин е тя да бъде пълна с благодат. Да бъде изпълнена с молитва, с духовност и така да може всеки да възраства и се доближава да Царството небесно. Нека иконата на св. Георги Победоносец, донесена в този храм остане за вечни времена. Да благославя всички, които влизат и излизат в него, да бъде молитвен стълб на нашата митрополия и на верния благочестив народ. Нека бъде опора на нашето христолюбиво войнство, което да черпи сили, мощ и вяра от светеца и да върви достойно в своето служение, а всички ние да имаме радостта от духовното поклонение и бърз отговор на нашите молитви.“ – благопожела владиката. Той благодари на ик. Йоан Куков за грижите, които полага за духовното разкрасяване на храма и преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрполит и Български патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова, Софийска св. митрополия

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Петте музея на Рилския манастир представят хилядолетната история на България

Петте музея на Рилската света обител представят хилядолетната история на България, богатата богослужебна и книжовна ...