Начало / Новини / Ротондата „Св. Георги“ тържествено посрещна новата си духовна придобивка

Ротондата „Св. Георги“ тържествено посрещна новата си духовна придобивка

На 1 септември, когато Църквата отбелязва началото на Църковната нова година столичната ротонда „Св. Георги “ тържествено посрещна нова духовна придобивка – икона на св. Георги победоносец. Тя е изписана като копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Ценната икона бе донесена в ротондата с тържествено литийно шествие, което тръгна от храм „Св. Марина“, в двора на Софийска света митрополия. Литията, в която се включиха десетки софийски свещенослужители и миряни премина по централната улица край президенството и достигна до църквата, където бе отслужена Архирейска празнична вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий и столични духовници.

Множество миряни бяха дошли да посрещнат иконата и да се помолят пред нея. Църковното предание свързва Фануилската икона на свети Георги със самото основаване на Зографската света обител и днес е една от най-големите светини на Света гора. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така се приема, че Бог разкрива волята си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги.

По време на тържествената вечерня бе отслужено петохлебие, парченца от което еп. Поликарп раздаде на вярващите в края на богослужбата. С топло пастирско слово владиката се обърна към присъстващия народ и сподели радостта си от новата духовна придобивка на храма.

„От днес ние влизаме в новата църковна година….Надеждата на всеки християнин е тя да бъде пълна с благодат. Да бъде изпълнена с молитва, с духовност и така да може всеки да възраства и се доближава да Царството небесно. Нека иконата на св. Георги Победоносец, донесена в този храм остане за вечни времена. Да благославя всички, които влизат и излизат в него, да бъде молитвен стълб на нашата митрополия и на верния благочестив народ. Нека бъде опора на нашето христолюбиво войнство, което да черпи сили, мощ и вяра от светеца и да върви достойно в своето служение, а всички ние да имаме радостта от духовното поклонение и бърз отговор на нашите молитви.“ – благопожела владиката. Той благодари на ик. Йоан Куков за грижите, които полага за духовното разкрасяване на храма и преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрполит и Български патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова, Софийска св. митрополия

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Почина архиепископът на Аляска Давид

Вчера е починал архиепископът на Ситка и Аляска Давид, клирик на Православна църква в Америка ...