Начало / Новини / Столичен инспекторат почисти надраскванията от фасадата на храма „Свети Седмочисленици“

Столичен инспекторат почисти надраскванията от фасадата на храма „Свети Седмочисленици“

Столичен инспекторат създаде организация и извърши почистването на надраскванията от фасадата на храма „Свети Седмочисленици“, намиращ се в едноименната градинка при ул. „Граф Игнатиев“, съобщи tribune.bg.

По този начин инспекторите своевременно отговориха на очакванията на стотиците граждани за намеса, по заличаването на вандалската проява, сторена преди дни от неизвестни засега лица, съобщиха от инспектората.

За премахването на спрейовете и остатъците от синя боя, с каквито беше поругана една от емблематичните столични църкви, е приложено машинно почистване чрез системата „GHIBLI SKID SILENT”, характеризираща се с възможностите си за фино и щадящо повърхността отстраняване на графити надписи.

След края на почистването, инспекторите положиха цветя на намиращите се в двора на църквата гробове на Петко Каравелов – министър председател на България в периодите 1880-1881 г., 1884-1886 г. и 20.02 -21.12. 1901 г., и на съпругата му Екатерина Каравелова. За Петко Каравелов са известни думите на финансиста Атанас Буров, според който това е „единственият български политик, който не е откраднал дори и стотинка“.

Сградата, в която се помещава днешният храм „Свети Седмочисленици“ е построена през 1528 г. При разкопки през 1901 г. са открити останки от стар християнски храм от V-VI в. и още по-старо светилище на Асклепий, а от 27 юли 1903 г. църквата носи и сегашното си име.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат запалени на 1 декември от кмета ...