Начало / Нови книги на пазара / Нова книга за Рилския манастир

Нова книга за Рилския манастир

„Най-нелицеприятният момент в историята на Рилския манастир е изгонването на монасите през 1961 година, който е предхождан от подготовка на партийните среди“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Мария Златкова, автор на нова книга за Рилския манастир – „Рилският манастир в най-ново време – /1944 – 2019/, Политика, идеология, вяра“.
Авторката е историк, 39 години работи в Националния исторически музей, а от две години е уредник на музея на Рилската света обител.

В новата си книга използва информация от архива на Рилския манастир и показва неизвестни тези и позиции, оказали се повратни за един от символите на българщината – Рилската света обител.

„Книгата се приема изключително добре от публиката, макар и издадена в доста скромен тираж“, казва авторката.

Снимка: Кирил Фалин

А читателите споделят:

„Всеки опит за проучване и изнасяне на достоверна информация от архивите на Рилската света обител може да се адмирира. Акцентира се върху политиката и идеологията за този период и отношението към манастира.

Това е провокация към читателя и колегите историци на авторката и съм горда, че има такава книга!“

„Рилската обител в момента е едно много добро състояние, благодарение на настоящия игумен. Тя съчетава удачно туристическата си роля с духовен център на България“, коментира още авторката Мария Златкова.

Още по темата можете да чуете тук.

Снимка: Кирил Фалин

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...