Начало / Новини / Социалната служба „Дякония“ в Румъния е дала над 400 000 евро за социални дейности

Социалната служба „Дякония“ в Румъния е дала над 400 000 евро за социални дейности

Социално-милосърдната мисия на митрополията на Бесарабия – „Дякония“ е изразходвала 426 000 евро за създаване и осигуряване на социални услуги на семейства, сираци и различни енории, става ясно от публикуван доклад. 

Митрополит Петър пише в увода към документа, че най-важната социална намеса в този момент е подпомагане на семействата. „Семейството, благословено от Бога, е земният образ на съвършената и безгранична любов на Светата  Троица“, казва той.

Семейството, „центърът на социалното съществуване“ и „основният елемент на човечеството“, също най-остро усеща настоящите духовни и социални проблеми, а успехът на обществото зависи от неговото състояние, добавя йерархът.

Организацията не забравя дори тези, които нямат семейство: сираци и самотни или бременни. „Отвъд числата, които ще намерите тук, ние успяхме да внесем топлината на семейството там, където то не е съществувало от детството до зряла възраст. Ние бяхме семейство за тези, останали сами на този свят“, каза Игор Белей, изпълнителен директор на мисията Дякония.

Мисията е осигурила 40 000 топли обяда всеки ден на 180 бездомни и възрастни хора в Кишинев. Раздени са над 50 тона храни. Ежегодно се събират и различни продукти за лична хигиена.

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...