Начало / Новини / Св. Синод на Руската църква смени митрополита на Беларус

Св. Синод на Руската църква смени митрополита на Беларус

Св. Синод на Руската православна църква е решил на последното си заседание в Данииловския манастир да премести сегашния митрополит на Беларус и в друга епархия и да го замени с друг. 

За това написа в социалната мрежа Telegram, председателят на Синодалния отдел по връзки на Църквата с обществеността и медиите Владимир Легойда. Досегашният предстоятел на Беларуската църква митрополит Павел е изпратен да като митрополит на Кубанската митрополия в Южна Русия.

Нов екзарх на Беларус е епископ Венямин, който ще продължи да управлява разположената в столичния район Борисовска епархия в Минската митрополия на Белорусската Православна Църква към Московската патриаршия.

Впечатление прави това, че митрополит Павел бе преместен в критичен за Беларус момент, в който страната е разтърсвана от граждански протести срещу последните президентски избори в страната. Припомняме, че през последните седмици Св. Синод на Беларуската православна църква отправи изявление, в което призова хората да бъдат предпазливи и да не участват в събитията в страната, като се опитват да стоят настрана. 

По инофрамция на: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...