Начало / Uncategorized / Крепостта „Сторгозия“ – християнски център в Плевен

Крепостта „Сторгозия“ – християнски център в Плевен

През IV в. районът на Плевен се превръща в християнски център. В рамките на няколко десетилетия в античния град “Сторгозия” бива построена християнска базилика,  а към нея жилищни сгради и некропол.

Останките от крепостта “Сторгозия” се намират в парк “Кайлъка” на около 4 км южно от град Плевен. Изградена е на високо равно плато, на левия бряг на река Тученица, естествено защитена от стръмните брегове на реката.

Античното селище Сторгозия води началото си от римска крайпътна станция на Виа Траяна, свързваща Ескус с Филипопол и  намираща се в центъра на съвременния Плевен. По-добрите условия за стопанска дейност привличат заселници от околните малки селища към селището. В резултат обаче на зачестилите варварски нашествия, римските власти вземат мерки за защита на населението.

В резултат на археологически разкопки, тук са открити две крепостни порти, три подсилващи крепостно-защитната линия кули, останки от жилищни постройки, хореум (обществен склад за зърнени храни).

В източната част на Сторгозия са открити останки от раннохристиянска базилика  от 4 век, с внушителните размери – 45,20 м дължина и 22, 20 м ширина. По форма тя е трикорабна, триабсидна с голям притвор от запад. Съдейки по открития археологически материал този храм е бил с богата вътрешна и външна украса. Археологическите находки от Сторгозия и некрополът ѝ – керамика, оръжия, монети – свидетелстват, че това укрепено селище е просъществувало до края на VI век. През Средновековието, селището продължава да съществува като силна крепост с отлично развити занаяти, търговия, разменни дейности. Местните предания я свързват с последните дни на цар Иван Шишман. Запазени и реставрирани са укрепителната система, раннохристиянска базилика и хореум.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...