Начало / Новини / Един от най-старите храмове в Странджа възкръсна за нов живот

Един от най-старите храмове в Странджа възкръсна за нов живот

Един от най-старите храмове в Странджа беше осветен след реставрация. Църквата „Св. Димитър” в село Бръшлян, която привлича хиляди туристи, възкръсна за нов живот, съобщава bgonair.bg.

Храмът „Св. Димитър”, построен в 17 век на мястото на тракийско светилище, приема миряните възобновен. След реставрацията църквата беше тържествено осветена от викария на Сливенския митрополит Агатополски епископ Йеротей. 

Църквата, в олтара на който има вграден жертвеник на Бог Дионис, е реставрирана с европейски средства и дарения, за да се види красотата на олтара. 

„Тази църква е съществувала хилядолетие преди нас ще съществува и столетия след нас“, каза председателят на църковното настоятелство на храм „Св. Димитър“ Гергана Накова.

В Странджа има много древни църкви и параклиси, които са вече реставрирани. В някои от тях за първи път от половин век ще забие камбана.  Село Бръшлян е архитектурен резерват и целогодишно посреща туристи. Калина Неделчева има бръшлянски корени и преди 7 години решава да реставрира бащината си къща. Сега посреща туристи. 

„Това лято интересът е много голям, най-вече от български семейства, които искат да посят село Бръшлян и Странджа планина, да ги разгледат“, споделя Калина.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – ...