Начало / Новини / Един от най-старите храмове в Странджа възкръсна за нов живот

Един от най-старите храмове в Странджа възкръсна за нов живот

Един от най-старите храмове в Странджа беше осветен след реставрация. Църквата „Св. Димитър” в село Бръшлян, която привлича хиляди туристи, възкръсна за нов живот, съобщава bgonair.bg.

Храмът „Св. Димитър”, построен в 17 век на мястото на тракийско светилище, приема миряните възобновен. След реставрацията църквата беше тържествено осветена от викария на Сливенския митрополит Агатополски епископ Йеротей. 

Църквата, в олтара на който има вграден жертвеник на Бог Дионис, е реставрирана с европейски средства и дарения, за да се види красотата на олтара. 

„Тази църква е съществувала хилядолетие преди нас ще съществува и столетия след нас“, каза председателят на църковното настоятелство на храм „Св. Димитър“ Гергана Накова.

В Странджа има много древни църкви и параклиси, които са вече реставрирани. В някои от тях за първи път от половин век ще забие камбана.  Село Бръшлян е архитектурен резерват и целогодишно посреща туристи. Калина Неделчева има бръшлянски корени и преди 7 години решава да реставрира бащината си къща. Сега посреща туристи. 

„Това лято интересът е много голям, най-вече от български семейства, които искат да посят село Бръшлян и Странджа планина, да ги разгледат“, споделя Калина.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...