Начало / Новини / В Гърция честваха празника на св. Козма Етолийски в родното му село

В Гърция честваха празника на св. Козма Етолийски в родното му село

Днес честваме паметта на един от най-големите светии на XVIII век – Козма Етолийски.

В родното му селище Мега Дендро, Терму, митрополия Етолия и Акарнания, Негово Високопреосвещенство главата на епархията Козма и епископа на Ефкарпия Йеротей и местни свещеници отслужиха светата Божествена Литургия в храма, посветен на местния светия.

Тази година от митрополията, предвид епидемиологичната обстановка служиха в по-тесен кръг, като традиционната лития с мощите и иконата на свети Козма Етолийски беше отложена с решение на митрополит Козма и по препоръка на здравните власти. Епископ Йеротей Ефкарпийски изтъкна в своята проповед по време на вечернята вчера:

„Свети Козма Етолиецът е едно неповторимо явление за Светата ни Църква. Той е най-удивителното въплъщение на църковната автентичност през целия период на османското владичество. Приносът му за запазването на гръцкия език и самосъзнанието на обикновения грък в онзи критичен момент, за предотвратяването на ислямизацията, беше решаващ.

Тя стимулира надеждата на гърците за бъдещо освобождение – за възкресението на нацията ни. Братя мои, от незапомнени времена чуваме гласа на нашия светец, който ни казва „Христос и Гърция се нуждят от вас“ и днес, повече от всякога, трябва да се подчиним на този призив. Където и да е проповядвал, той е издигнал Кръста на любовта, на жертвата. Качвал се е на столчето си и проповядвал. Ако светията беше жив днес днес, той би направил същото. Щеше да напусне манастира и да вика „Христос и Гърция имат нужда от вас“. Затова нека му подражаваме, за да не се изгуби нашата Гърция и да не изглеждаме като недостойни негови последователи“, каза Високопреосвещеният митрополит Козма, който празнува и днес своя имен ден.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...