Начало / Новини / Архим. Андрей Конанос се отказа от свещеничеството

Архим. Андрей Конанос се отказа от свещеничеството

Известният гръцки архимандрит Андрей Конанос, популярен у нас със своите беседи и проповеди, превеждани в много от православите сайтове се е отказал от свещенството и монашеството и „вече е обикновен човек“. 

Това обяви самият той в своята страница във фейсбук.

„Скъпи мои приятели, надявам се всички да сте добре. Днес е един решаващ за мене ден. Приключва нещо съществено. Започва нещо ново. Днес, на 24.08.20 подадох оставката си на духовно лице към Атинската архиепископия и отново се превърнах в един обикновен гражданин на света. Вече съм си просто Андреас Конанос.

Много са причините за оттеглянето ми, но днес няма да се впускам в тях. Този текст цели две неща – първо, да ви съобщя за тази промяна в живота ми; второ – да ви информирам за начина, по който ще продължа да се подвизавам оттук насетне. Само това.

След двадесет години свещенически живот, днес оставям расото. В никакъв случай обаче “не го изхвърлям” с презрение или отвращение!

Целувам го и съм му благодарен, тъй като за две десетилетия ми даде възможност да превърна в своя “родина” цялата Земя, да преживея невероятни богочовешки мигове и да опозная хубави хора от всички части на света. Сега е време да продължа.

“Напускам” като клирик. Но сърцето ми, съществото ми и цялата ми същност остават с вас завинаги. Това никога не ще се промени, та дори и външният ми вид или начина, по който изглеждам, да са различни. Любовта и Божията истина, които ме умиляват от дете, ще продължават да го правят и да ме привличат завинаги така, както въздуха и светлината. Ще продължавам да служа и да обичам всеки човек, който срещна. Ще пиша, ще говоря и ще помагам на когото мога според скромните си сили. Ще го правя по истински начин, с искреност, но вече с по-голяма откритост, широта и свобода.

Гласът ми ще продължава да “звучи” с кристална чистота за вас – във вашите скърби и радости.

Тръгвам по един нов път и ще се радвам да бъдете мои спътници. Не зная дали утре ще съм жив. Също така не зная още колко ще мога да говоря, да пиша и да общувам с вас. Знам обаче, че колкото “утре” ми бъдат подарени от Господ – месеци, години или десетилетия, бих искал те да бъдат настоящи и истински. Не съм светец, който може да блесне с големи добродетели, освен с искреността и честността на сърцето ми. Именно това осъзнаване ми дава радост и сила да продължа, имайки Бога и Неговата любов винаги пред себе си. Мога да говоря за това още с часове, но не искам да ви уморявам. Толкова за днес. При всички положения скоро ще се срещнем отново. Благодаря за всичко„, завършва обръщението си бившият вече архим. Андрей.

Биография

Андрей Конанос е роден през 1970 г. в Мюнхен, Германия в гръцко семейство, което се завръща в Гърция скоро след рождението му. Завършил е Богословския факултет на Атинския университет. Започна работа като учител в различни образователни институции в Атина. Бил е ръководител на православни детски лагери и е провеждал множество мисионерски младежки срещи. 

През 1999 г. архиепископът на Атина Христодул го ръкополага за дякон, а през 2000 г. за свещеник, като през същата година е получил и архимандритско достойнство. Опитът, натрупан в работата с младите хора, се отразява по-късно в книгите и беседите му. От 2006 г. започва радиопредаване към Пирейската митрополия, която за кратко време се превръща в една от най-популярните радиопрограми в Гърция.

Текстовете на неговите беседи по радиото са и публикувани в множество книги. 

В своите произведения архимандрит Андрей засяга теми, които вълнуват съвременните хора: какво е любовта, възможно ли е да бъдем щастливи без Христос, какъв е източникът на радостта, за ценността на човека, самотата, егоизма, справедливостта, отглеждането на деца и много други.

Книгите и записите на архимандрит Андрей (Конанос) са популярни не само в Гърция, но са преведи и на английски, български, руски и др. У нас са публикувани няколко негови книги, сред които „Невидим преход”, “ Завинаги любов“, „Укрепи душата си“ и др. 

Превод: Асен Андонов

ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ, ΜΙΑ ΑΡΧΗΑγαπητοί μου φίλοι και φίλες, εύχομαι να είστε όλοι καλά! Σήμερα είναι μια μέρα -…

Публикувахте от P. Andreas Konanos в Понеделник, 24 август 2020 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...