Начало / Новини / Патриарх Вартоломей: Страдаме за превръщането на Св. София и манастира Хора в джамии

Патриарх Вартоломей: Страдаме за превръщането на Св. София и манастира Хора в джамии

Вселенският патриарх Вартоломей говори по повод информациите, че още една знакова за християнството църква ще бъде превърната в джамия от турските власти.

В своето слово патриархът говори за това, че подобно събитие наранява духовните чувства на вярващите, както и че тези уникални паметници са построени като християнски храмове. Патриархът взе молитвено участие в Божествена литургия в манастира Св. Богородица в Кизику по повод Отдание на Успение Богородично. 

„Превръщането на Св. София и сега на манастира Хора в джамии ни нарани. Тези два уникални паметника са построени като християнски храмове. Те изразяват духа на вярата. Любовта и надеждата във вечността. Несравнимите мозайки и образите са небесна храна за душата и неизчерпаема радост за очите, както би казал Фотис Контоглу (гръцки писател и иконограф бел. ред.), принадлежащи към световното културно наследство. Молим се на Бога на любовта и мира да прослетли сърцата на отговорните за това хора“, каза в словото си Вселенския патриарх Вартоломей.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...