Начало / Новини / Митрополит Амвросий бе погребан вчера в Силистра

Митрополит Амвросий бе погребан вчера в Силистра

Заупокоен камбанен звън, прощални песнопения и молитва за упокой за новопреставилия се Доростолски митрополит Амвросий събраха духовници и православни християни, които съпроводиха блаженопочившия митрополит в последния му път, съобщиха от Българска патриаршия.

Заупокойната св. литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол. Той бе в съслужение с Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, и Негово Преосвещенство Синаитски епископ Йероним, викарий на Румънския патриарх Даниил, архим. Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архим. Андрей, игумен на манастира Дервент, духовници от епархията и страната и от гости от Румънската православна църква.

След края на Божествената литургия бе отслужен и чинът на опелото, в което участие взе и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Духовници и миряни се помолиха отново за Високопреосвещения митрополит – за неговото блажено упокоение в място светло и злачно, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен.

Песнопенията на заупокойните богослужения бяха изпълнени от богослови под ръководството на протодякон Александър Нешев.

Молитвено участие в богослужението взеха монахини от манастирите Струнга, Липница и Св. Кръст.

В края на отслуженото опело митрополит Антоний се обърна със слово от името на Св. Синод на БПЦ-БП, в което каза, че „новопреставилият се митрополит Амвросий беше не само човек с дълбока вяра и с живот според тази вяра, всецяло отдаден на Христа и на Неговата Църква, но и добър, истински ревностен архипастир и разпоредител на многоразличната Божия благодат, в чието лице Светият Синод имаше достоен и всеотдаен свой събрат и когото тъгуващото сега негово паство ще помни винаги с любов и с благодарност за всички негови трудове. В началото на настоящата година се изпълниха десет години от неговото архипастирско служение в богохранимата Доростолска епархия: десетилетие, в което той отдаде всички свои сили и щедро дарувани му от Всеподателя таланти за още по-високото въздигане и укрепване на тази древна и славна епархия на Православната ни църква. Като архиерей той се отличаваше с трезв ум и архипастирска разсъдителност, а като християнин беше човек с чиста вяра и висока духовност, на които можеше да се подражава. Странеше от всяка крайност и конфликт, и винаги търсеше единомислието, водейки се единствено от онова, което е добро и полезно за Църквата и за обществото… Нека в деня, когато отдаваме своята последна земна почит на новопреставилия се Доростолски митрополит Амвросий, сведем глави пред светлия му и величав образ, и в обща молитва, единомислено да изпросим от нашия Отец, Който е на небесата, да прости всички негови волни и неволни прегрешения и да му дарува Своето вечно спасение. Нека Христос Бог, на Когото обичаният от всички нас дядо Амвросий предано и с чиста любов служеше през земните си дни, да го всели в лоното Авраамово, „в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка““, каза митрополит Антоний.

Поради епидемиологичната обстановка в страната, в храма бяха допускани определен брой православни християни, като поклонението пред тленните останки на митрополит Амвросий стана при спазване на необходимата дистанция.

Тялото на митрополит Амвросий бе положено в непосредствена близост до неговия предшественик – Доростолския митрополит Иларион. Десетки православни християни поставиха цветя върху гроба на митрополита и се помолиха да упокоението му.

В Доростолска епархия митрополит Амвросий ще бъде запомнен като скромен, човечен, непринуден, общодостъпен архиерей с добро отношение към всички. В своето архипастирско служение митрополит Амвросий успя да укрепи и развие духовния живот в Доростолска епархия, като ежегодно бе домакин на редица църковни събития и празници, които събираха епископи и духовници от целия православен свят. Един такъв празник е Съборът на св. Доростолски мъченици.

Заупокойните богослужения бяха излъчени и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...