Начало / Новини / Катедралният храм във Варна ще бъде ремонтиран

Катедралният храм във Варна ще бъде ремонтиран

От днес започва ремонт на катедралния храм във Варна – „Успение Богородично“. Това стана ясно на 17 август, съобщават от Варненска митрополия. 

Митрополит Йоан се обърна с призив към всички жители на град Варна „да бъдат съпричастни, да бъдат търпеливи, да бъдат спокойни и да не се притесняват от онова, което ще има да се случи като ремонтна работа, тъй като тя е свързана с поставяне на ограда и скеле, което ще бъде поетапно премествано.“

Оскеляването на храма ще започне от западната и южната страна. Митрополит Йоан изтъкна още, че предстоящият ремонт е предизвикателство поради големия му обем и продължителността му, минимум една година.

Под влияние на времето цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Сградата придобива познатия ни днес вид в периода 1941-43 г., когато с благословението на Варненския и Преславси митрополит Йосиф е доизградена камбанарията (висока над 38 метра), правят се укрепвания в основите и се подменя покривната конструкция, по време на която четирите дървени кубета са заменени с четири купула, които са значително по-големи и допринасят за специфичния съвременен силует. В следствие на този 77-годишен период на активна дейност в храма е възникнала необходимост от предприемане на действия по отстраняване на някои проблеми, главно в покривната ѝ зона, обхващаща куполите, скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм ще бъде отслужван Молебен канон на Пресвета Богородица, „който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи“, допълни още той и благодари на всички спомоществователи, които според силите си допринасят за благолепието на емблематичния за Варна и страната храм.

Ремонтните дейности са външни и те няма да попречат на молитвения живот на енорията и всички посещаващи варненската катедрала, отбеляза митрополит Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...