Начало / Новини / Катедралният храм във Варна ще бъде ремонтиран

Катедралният храм във Варна ще бъде ремонтиран

От днес започва ремонт на катедралния храм във Варна – „Успение Богородично“. Това стана ясно на 17 август, съобщават от Варненска митрополия. 

Митрополит Йоан се обърна с призив към всички жители на град Варна „да бъдат съпричастни, да бъдат търпеливи, да бъдат спокойни и да не се притесняват от онова, което ще има да се случи като ремонтна работа, тъй като тя е свързана с поставяне на ограда и скеле, което ще бъде поетапно премествано.“

Оскеляването на храма ще започне от западната и южната страна. Митрополит Йоан изтъкна още, че предстоящият ремонт е предизвикателство поради големия му обем и продължителността му, минимум една година.

Под влияние на времето цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Сградата придобива познатия ни днес вид в периода 1941-43 г., когато с благословението на Варненския и Преславси митрополит Йосиф е доизградена камбанарията (висока над 38 метра), правят се укрепвания в основите и се подменя покривната конструкция, по време на която четирите дървени кубета са заменени с четири купула, които са значително по-големи и допринасят за специфичния съвременен силует. В следствие на този 77-годишен период на активна дейност в храма е възникнала необходимост от предприемане на действия по отстраняване на някои проблеми, главно в покривната ѝ зона, обхващаща куполите, скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях.

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм ще бъде отслужван Молебен канон на Пресвета Богородица, „който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи“, допълни още той и благодари на всички спомоществователи, които според силите си допринасят за благолепието на емблематичния за Варна и страната храм.

Ремонтните дейности са външни и те няма да попречат на молитвения живот на енорията и всички посещаващи варненската катедрала, отбеляза митрополит Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Андрей Първозвани

Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, понеже пръв от апостолите бил повикан да тръгне след ...