Начало / За нас / Любопитно / Творци от Самоковска иконописна школа благоукрасяват храма „Успение Богородично“ в Сапарево

Творци от Самоковска иконописна школа благоукрасяват храма „Успение Богородично“ в Сапарево

Това е най-красивата църква в района на град Сапарева баня – ще ви увери всеки, който някога се е изправял пред стройната ѝ снага и е прекрачвал прага ѝ. “Успение Борогорично“ е кацнала на малко възвишение в село Сапарево (на 60-тина километра южно от столицата), а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия.

Изпъстрена с легенди е историята на черквата. Казват, че е построена от най-бедния човек в селото – някой си Костадин Грахльов. В съня му се явила Богородица и му заръчала да построи църквата. Провидението му изпратило и друг сън – така сиромахът бил насочен къде са закопани необходимите пари. 

„Нашият храм е подобен на този в Рилския манастир, само че без външни кубета, а с вътрешни сводове – разказва енорийският свещеник отец Димитър.– Той е трикорабен, защото строител на нашия храм е майстор Миленко от село Радомир. Това е същият Миленко, който е построил цялото южно крило на Рилската света обител. Всъщност, той е изградил много храмове в цялата ни околия”.

„Успение Богородично“ е издигната за три години.  Ала строителството било по-лесната част. Защото изографисването на черквата продължило цели 12 години. Украсата била поверена на художници от прословутата Самоковска иконописна школа. Сред тях бил и небезизвестният Никола Образописов, ученик на Захари Зограф. И една интересна подробност – бащата на майстор Никола бил сред иконописците на Рилския манастир. В действителност както в изографисването, така и при изработването на дърворезбата в сапаревската църква, можем да проследим видимия стремеж на майсторите да подражават на образци от Рилския манастир. Резултатът смайва посетителите и до днес! Наред с великолепната вътрешна украса, впечатление правят и четирите колони, крепящи централния купол, които са увенчани с позлатени образи.

А какво да кажем за бялата правоъгълна кула, издигната край храма, която се извисява над цялото село?  
„Това е камбанарията с часовник на нея – казва отец Димитър.– Часовникът е доставен с даренията на хората от Сапарево през 1934 г. чак от Швейцария. И до ден днешен часовникът работи безотказно.“

А идват ли хора в църквата и как се готвят за предстоящия храмов празник Успение Богородично?

„Слава на Бога да, идват млади хора! Имаме служби всяка неделя и при  по-големите празници. А сега предстои храмовият празник на 15 август. Тогава се събират още повече хора, защото това е и празникът на село Сапарево. Петък вечер правим вечерна лития както е традицията. След нея правим водосвет и поръсваме за здраве.

Ще имаме Богослужение. Правим и курбан всяка година. Раздаваме корбана и след това народът отива на площада и започва веселието. Църквата е отворена през целия ден. Така че, който желае е добре дошъл при нас да запали свещ и за да се помоли”.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...