Начало / Uncategorized / Румънският патриарх Даниил с 10 съвета към младежите

Румънският патриарх Даниил с 10 съвета към младежите

Румънският патриарх Даниил определи младежите като „дар от Бога“ за семейството, Църквата и обществото. Румънската Патриаршия често призовава младите хора да поставят Христос в центъра на техния живот.

Ето и десетте съвета, които патриарх Даниил дава на младите хора в северната ни съседка.  

Млади хора, вие сте дар от Бога за вашето семейство, за Църквата и за обществото.

Децата и младите хора имат нужда да бъдат изслушвани и окуражавани, но също така и да бъдат подкрепяни и насърчавани, особенно когато техните идеали се срещат с реалноста на всекидневието и обществения контекст, и когато развитието и узряването им означава интелектуални и физически усилия, надежда и упоритост.

Младите хора, които са повярвали в Бога чрез слово и дело и обикналите вярата са мисионери на Църквата в днешни времена.

Църквата трябва да обръща особено внимание на младите хора, да защитава тяхната невинност, честнота, кураж, жаждата за развитие и всички други ценности на днешните благословени от Бога времена, за развитието на човешкото достойнство и здравословен начин на живот, а също така и за непрестанното търсене на вечния живот.

Младите трябва да бъдат окуражавани и подкрепяни в решаването на проблемите, които съществуват в нашите общности и в инициирането на духовни и обществени проекти и програми, които съвпадат с нуждите на общностите ни.

Църквата подкрепя младите хора и се моли за настоящето и бъдещето на румънския народ.

Младите хора са активното и креативно настояще на Църквата. 

Христовата Църква призовава младите хора да бъдат изповедници на Христовата любов за човечеството и да разпространяват Христовата любов в света. 

Нека учим младите да намират в молитвата източника на чистата любов и да живеат живот на земята украсен със светлината на благословиите, които нашият небесен Баща и Църквата на Неговият Син, нашият Спасител Иисус Христос ни дава, и силно да чувстват светлината, мира и веселието на Светия Дух.

Румънската Патриаршия отдава особенно внимание на семейството, религиозното образование на децата и младежите, на отдаването на младите хора възможността да развият тяхната спосовност за активно участие в живота на техните епархии и в мероприятия организирани от Църквата за благосъстоянието на младите хора.

Източник: basilica.ro

Превод: Георги Германов

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...