Начало / Новини / Започна основен ремонт на покрива на църквата в село Крета

Започна основен ремонт на покрива на църквата в село Крета

Основен ремонт на покрива на църквата „Св. архангел Михаил“ в мездренското село Крета, която от години е в окаяно състояние, започнаха служители от Общинско предприятие „Чистота“, съобщават от Община Мездра, цитирано от БНР.

Ремонтните дейности се извършват с дървен материал, дарен от спомоществователи, и включват цялостна подмяна на покривната конструкция, която е изгнила и тече. Предвижда се още да се изгради дренажна система откъм северната страна, да се сменят прозорците и да се реставрира входната врата. Ще бъдат освежени таванът и вътрешно храмовото пространство, които също са компрометирани.

„Благодаря на спонсорите, които осигуриха материалите, на бригадата от ОбП „Чистота“, която ремонтира покрива и на всички, които се включиха с парични суми“, каза по този повод кметският наместник на с. Крета Виолета Панова.

Амбицията е ремонтът на кретската църква, която е една от най-старите в община Мездра, да бъде завършен най-късно за нейния храмов празник – Архангеловден (21 ноември ст. стил), когато е и съборът на селото. 

Междувременно през месец юли и първата десетдневка на август ОбП „Чистота“ извърши ремонт на покрива на Кметство Ослен Криводол, на покрива на Кметство Лютиброд и вътрешен ремонт на Пенсионерския клуб в селото. Служители на комуналното предприятие изградиха нова канализация и външна тоалетна в Кметство Лик, ремонтирани бяха и бунгалата в общинския Къмпинг „Шабла“ на черноморското крайбрежие. 

В момента тече външен ремонт на сградата на Кметство Долна Кремена и на автобусната спирка в местността „Бряста“.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...