Начало / Новини / Правителството на Египет отпуска пари за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“

Правителството на Египет отпуска пари за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“

Египетското правителство обяви, че разполага с 40 милиона египетски лири или 2.5 милиона долара за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“ в Синай. 

Премиерът на Египет Мустафа Камал Мадбули посети манастира „Св. Екатерина“ и се срещна с монасите. По време на посещението си Мадбули обяви, че работата по възстановяване и развитие на манастира „Св. Екатерина“ ще започне веднага. 

В края на миналия месец – на 28 юли, египетският премиер се срещна с министрите, за да анализира предложението за развитието на древния синайски манастир. На 1 август пък египетското министерство за антиките разкри подробности за проекта. 

„Западната част на манастирската библиотека на манастира „Св. Екатерина“, втората по важност библиотека в света след Ватиканската библиотека, с около 4500 важни ръкописа, в момента се възстановява. Освен това работата продължава в манастира. Летището до „Св. Екатерина“ също се разработва за извършване на ежедневни полети до и от Кайро и седмични полети между Атина и Св. Екатерина“, заяви министерството.

Президентът на египетската организация за опазване на културното историческо наследство Магед ал-Рахеб заяви пък, че „правителството е заинтересовано да засили религиозния туризъм, защото този вид туризъм именно е най-популярен в света. Ето и защо Египет работи за възстановяване на историческите манастири“, каза още той. 

Един от основните големи проекти на Египет е Пътя на светото семейство, който ще показва маршрута, по който някога са минали Христо, Св. Богородица и св. Йосиф. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Великотърновският митрополит Григорий участва на тържествата по повод Независимостта на България във Велико Търново

Днес Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на ...