Начало / Новини / Правителството на Египет отпуска пари за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“

Правителството на Египет отпуска пари за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“

Египетското правителство обяви, че разполага с 40 милиона египетски лири или 2.5 милиона долара за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“ в Синай. 

Премиерът на Египет Мустафа Камал Мадбули посети манастира „Св. Екатерина“ и се срещна с монасите. По време на посещението си Мадбули обяви, че работата по възстановяване и развитие на манастира „Св. Екатерина“ ще започне веднага. 

В края на миналия месец – на 28 юли, египетският премиер се срещна с министрите, за да анализира предложението за развитието на древния синайски манастир. На 1 август пък египетското министерство за антиките разкри подробности за проекта. 

„Западната част на манастирската библиотека на манастира „Св. Екатерина“, втората по важност библиотека в света след Ватиканската библиотека, с около 4500 важни ръкописа, в момента се възстановява. Освен това работата продължава в манастира. Летището до „Св. Екатерина“ също се разработва за извършване на ежедневни полети до и от Кайро и седмични полети между Атина и Св. Екатерина“, заяви министерството.

Президентът на египетската организация за опазване на културното историческо наследство Магед ал-Рахеб заяви пък, че „правителството е заинтересовано да засили религиозния туризъм, защото този вид туризъм именно е най-популярен в света. Ето и защо Египет работи за възстановяване на историческите манастири“, каза още той. 

Един от основните големи проекти на Египет е Пътя на светото семейство, който ще показва маршрута, по който някога са минали Христо, Св. Богородица и св. Йосиф. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...