Начало / Новини / Патриарх Ириней: Св. Причастие е източник на живот и здраве

Патриарх Ириней: Св. Причастие е източник на живот и здраве

В интервю за сръбския вестник „Политика“ Сръбският патриарх Ириней заяви, че „Църквата я има чрез Евхаристията“. 

Патриархът казва още, че „в никакъв случай Св. Причастие не може да бъде източник или причина за болести, зараза и смърт. Ако Бог е с нас – в Литургията и Причастието – той кой ще бъде срещу нас? За това Църквата вярва, че православните християни не само не могат да бъдат заразени чрез Св. Причастие, но самото то е източник на живот и здраве“. 

Според патриарх Ириней всяко въвеждане на новости във практиката на Църквата, свързана с преподаването на св. Тайни би било погрешно. 

Патриархът говори и за решението на турския президент Реджеп Ердоган да праверне храма-музей „Св. София“ в джамия, казто казва, че „наскоро направихме апел за намиране на компромисно решение за църквата „Св. София“, която е един от най-важните паметници на културата и духовното наследство на цялото човечество“. Според патриарха най-добре би било „Св. София“ да остане музей или пък да бъде предоставена за общо ползване между християни и мюсюлмани за техните богослужения и молитви. „За нас сърбите, църквата „Св. София“ заема специално място в сърцата и душите ни“, казва още патриарх Ириней.

В своето интервю патриархът обръща внимание и на ситуацията в Черна гора, като заявава, че Църквата продължава да настоява спорният закон за вероизповеданията да бъде отменен. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...