Начало / Новини / Монашеско пострижение бе извършено в Чипровския манастир

Монашеско пострижение бе извършено в Чипровския манастир

На 8-и август (събота), по време на Възкресната вечерня в Чипровската света обител, се извърши монашеско пострижение на послушника Иван Иванов, който след двугодишно послушание в обителта бе постриган в монашески образ от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Беше му дадено духовното име Йоан по името на покровителя на светата обител „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

Да споделят духовната радост бяха дошли игуменът на Роженската света обител „Рождество Богородично“ архимандрит Епифаний, игуменът на Хаджидимовския манастир „Св. Вмчк Георги“ архимандрит Теофил, заместник-ректорът на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ йеромонах Мелетий, протосингелът на Видинска света митрополия архимандрит Антим, игуменът на Лопушанския манастир архимандрит Нифонт и братя, архимандрит Самуил, игуменията на Врачешката света обител монахиня Касияна и сестри, сестри от Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий“, както и сестри от Раковишкия манастир „Св.Троица“. На духовното тържество присъстваха кметът на град Чипровци, г-н Пламен Петков, жители на градчето и околните села, роднини и приятели на новия монах. Новопостриганият монах Йоан беше поздравен от братството и гостите на манастира.

След края на богослужението с литийно шествие и песнопения, монах Йоан беше отведен в монашеската си килия, където отново получи напътствия за монашеския живот от Видинския митрополит Даниил.

В неделния ден, кириархът на Видинска епархия отслужи Божествена света Литургия в манастирския храм в която съслужиха игуменът на Светата обител Негово Високопреподобие архим. Йоан (Спасов), Високопреподобните архимандрити Епифаний и Теофил и Благоговейния свещеник Красимир Каменов. В богослужението молитвено участваха богомолци от гр. Чипровци и околността, които за сетен път изразиха радостта си, че техен съгражданин става брат на светата обител.

Нека молитвено да пожелаем на новия брат на Чипровската света обител, монах Йоан: „Спасявай се в Господа, брате!“

Източник: Видинска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...