Начало / Новини / Засилени противоепидемични мерки в Бачковския манастир преди Успение Богородично

Засилени противоепидемични мерки в Бачковския манастир преди Успение Богородично

Бачковският манастир край Пловдив се готви да посрещне хиляди поклонници от цялата страна за големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. В условията на коронавирус в светата обител са взети всички превантивни мерки, съобщава БНТ.

Както всяка година и тази хиляди богомолци ще тръгнат към Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.

Тази година обаче честването ще премине при засилени мерки за безопасност заради разпространението на коронавирус.

Епископ Сионий – игумен на Бачковския манастир: Ще има няколко дезинфекции в целия двор, както и постоянно дезинфекциране на самата икона и на други икони и плоскости в самия храм, подовете, вратите, всичко това ще се дезинфекцира постоянно.

Освен стриктната дезинфекция от страна на манастирските служители, ще се разчита и на личната отговорност на поклонниците.

„Ние не можем да върнем хората и нямаме морално право да върнем когото и да е, към хората имаме обръщение да се спазват всички изисквания, за да се предпазим колкото може едни други“, казва еп. Сионий.

Празникът за Успение Богородично ще започне още на 14 август вечерта, когато се очаква в манастира да пренощуват и много хора.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...