Начало / Коронавирус / В Гърция ще честват Успение Богородично без традиционните литийни шествия

В Гърция ще честват Успение Богородично без традиционните литийни шествия

За първи път в Гърция няма да бъдат извършвани традиционните литийни шествия за празника Успение Богородично, койтощ е бъде отбелязан в събота. 

Заради влошаването на епидемиологичната ситуация в страната се очаква днес да бъдат обявени нови мерки, с които борбата с коронавируса да започне още по-активно. Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да проведе видеоразговор с представители на оперативния щаб за борбата с пандемията. 

Според информация на гръцките медии се обмисля въвеждането на задължително използване на маски и на открито, забрана за събиране над 9 души, както и намаляването на гостите за семейни тържества от 100 на 20. Според официалната информация преди и по време на празника Успение Богородично няма да бъдет извършвани традиционните за Гърция литийни шествия. 

От петък в сила е решение, което забранява проеждането на всякакъв вид религиозни церемонии, независимо от вероизповеданието, извън местата за молитва. 

От Св. Синод на Гръцката църква пък обявиха, че припомнят за взетото свое решение за спазването на противоепидемиологичните мерки в страната, както и спазването на нужната социално дистанция и носенето на маски в храмовете. 

По информация на  orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомнихме си за прот. Радослав Яков

На 3 декември (събота) си спомнихме за прот. Радослав Яков. Панихида бе отслужена от протосингела ...