Начало / Новини / Завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“

Завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“

На 6-и август – Преображение Господне успешно завърши поклонническият път „Рилският чудотворец“, койко се проведе за единадесета поредна година. 

Походът започна на 1 август от столичния старинен храм „Св. София“ и премина през планините Витоша, Верила и Рила. Като от София поклонниците потеглиха в два лъча – единият премина през планините, а другите през самоковския път – с. Говедарци и Рила. 

На 2 август поклонниците присъстваха на Божествена св. литургия в храм „Св. Йоан Рилски“ във Витоша. След това продължиха по планината към Черни връх и оттам се спуснаха в местността над с. Ярлово до заслон Смильо. На следващия ден – 3 август, участниците в похода минаха през Верила и влязоха в с. Клисура и пренощуваха в местната църква „Св. Димитър Солунски“ и на палатков лагер над селото. 

На 4-и август поклонническата група се насочи през Лакатишка Рила и пренощуваха в хижа Ловна. Ден преди празника Преображение Господне поклонниците потеглиха рано към Седемте рилски езера. Поради влошените метеорологичните условия и дължината на маршрута в този ден не се проведе традиционния водосвет на езерото Бъбрека. На Седемте рилски езера поклонниците бяха посрещнати от група младежи от Варненска епархия, които също се включиха по пътя към Рилския манастир. Следващата спирка за поклонниците бе билото на Рила и се спуснаха към хълма на Джеймс Баучер. 

На 5 август поклонниците бяха посрещнати в Рилската св. обител от втория лъч на похода, минаващ през самоковския път. На Преображение Господне Адрионаполският епископ Евлогий, игумен на обителта отслужи тържествена св. Литургия в съслужение с братята от манастира.  В своята проповед епископът обърна внимание върху големия празник Преображение Господне. „Вчера по традиция вие извършихте един достоен преход от София и други места, през планината, до Рилската св. обител. По пътя, който води до нейния основател, покровител и застъпник пред Бога за целия български народ – преп. Йоан Рилски Чудотворец. Знае, че този преход не е лек, но той е изключително благодатен и спасителен за всички вас. Когато някой изпитва трудности, било през този поход, било в други моменти в живота си, нека си спомни и подвига на св. Йоан, прекарал десетилетия в Рилската пустиня. Сам сред природата, сред дивите зверове, но и не сам, защото Бог е бил винаги с него, преивавал в пост и усърдни молитви и достигнал святост, чиято светлина продължава да свети непрестанно на всички, които търсят неговата помощ и закрила, на тези, които идват тук и се молят пред светите му мощи, а  и на всички, които му се молят пред светата му икона. Независимо къде се намира тя. За това и вярвам, че този ваш поклоннически преход е благословен от светеца да дарува всички вас с много здраве, духовно и телесно. Да укрепва вярата ви, да усилва добрите ви дела без, разбира се, да се гордеем с тях и извършваме смирено в името Господне“, каза епископ Евлогий.

За Ангел Карадаков

Виж още

Християни възстановиха вековен параклис в град Белица

Четиривековният храм „Свети Димитър” в град Белица бе възстановен от православните християни в района.  Началото ...