Начало / Новини / Днес в Благоевград ще обсъждат строителството на нов правослаен храм

Днес в Благоевград ще обсъждат строителството на нов правослаен храм

Кметът на община Благоевград Румен Томов организира среща с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, днес от 12 часа в зала „22 септември“. Темата, която ще бъде обсъдена, е построяване на православен храм, съобщи БНР.

Поканени са да присъстват председателят на Общинския съвет и общинските съветници. По време на срещата ще бъдат взети всички противоепидемични мерки във връзка с ограничаване разпространението на коронавирус, съгласно разпорежданията на Министерство на здравеопазването, пише в съобщението на Пресцентъра на Община Благоевград.

Припомняме, че в края на юли общинските съветници не постигнаха консенсус за построяването на нов православен храм в областния град. От групата ГЕРБ предложиха тогава да бъде направен параклис, защото мястото, за което е предвиден строежът на нов храм се намира на пазар, на който нямало и парко места, а за строеж на храм да остане предвиденото място до казармите в града. 

Кметът Румен Томов пък заяви на заседанието, че мястото вече е одобрено от Неврокопска св. митрополия. „Никой не е казал, че до храма трябва да се ходи с колата. Ние сме единственият областен град, който за 30 години не е построил храм, дори селата градят. Сега имаме бърз начин да го направим, да го изградим на стратегическо място при хората, защото е за хората“, казал на заседанието кметът на общината. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Предстои реконструкция и ремонт на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. Св. ...