Начало / Новини / Възстановената православна църква в Ню Йорк, разрушена след 11 септември, отново отваря врати

Възстановената православна църква в Ню Йорк, разрушена след 11 септември, отново отваря врати

След няколкогодишно чакане храмът „Св. Николай Мирликийски“, който се намира в Ню Йорк в близост до съборения на 11 септември световен търговски център, отново отваря врати. 

Церемонията по откриването на възобновения храм е насрочена за днес от 11:30 часа, местно време. Очаква се на сибитието да присъства губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, членове на гръцката православна диаспора, както и Американския архиепископ на Вселенска патриаршия Елпидофор. 

Възобновяването на храма и водосвета при откриването му, не е просто символична церемония, но отбелязва цялостното възобновяване на храма, който се очаква напълно да бъде завършен през 2021 г. На днешното събитие се очаква архиепископ Елпидофор да благослови и да освети храма. 

Архиепископ Елпидофор подчерта, че целта е отварянето на храма на 11 септември 2021 г., когато ще се навършат 20 години от терористичния акт на кулите близнаци в Ню Йорк. 

Гръцките медии съобщават, че архиепископът е приканил православните християни да отправят горещи молитви към Бога за по-бързото завършване на храма, както и скорошното му обновяване и започването на молитвения богослужебен живот в него. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...