Начало / Новини / Старозагорският митрополит Киприан отслужи Литургия в църквата в язовир Жребчево

Старозагорският митрополит Киприан отслужи Литургия в църквата в язовир Жребчево

За втора поредна година старозагорският митрополит Киприан и свещеници от епархията му почетоха потопената през лятото на далечната 1963 година във водите на язовир Жребчево църква „Свети Йоан Рилски чудотворец“ на твърдишкото село Запалня и отслужиха света божествена литургия за православния празник Неделя след Петдесетница и пренасяне мощите на св. архидякон Стефан. Св. свщмчк Стефан, папа Римски.

Храмът вече четвърта година е извън водното огледало и това спомогна на вярващи от различни места в страната да облагородят околността и да излеят бетон на пода във вътрешността на храма, както ида го облицоват с каменни плочи. Идеята е да се намери крайно техническо решение за цялостното му спасяване.

Църквата е била изградена и осветена през 1891 година от православното население на някога голямото село Запалня, което е заличено от картата с указ от  1965 г.Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

Местните жители разказват, че на мястото където е бил съграден храмът е имало останки от по-стар еднокорабна, едноабсидна базилика (черква) с обща дължина 19.20 м и ширина 9.20 м. Базиликата най-вероятно е от  ранно-византийския период (IV-IX век).Тя е била съборена най-вероятно при първото турско нашествие по българските земи.

Снимка: Старозагорска Св. Митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...