Начало / Новини / Старозагорският митрополит Киприан отслужи Литургия в църквата в язовир Жребчево

Старозагорският митрополит Киприан отслужи Литургия в църквата в язовир Жребчево

За втора поредна година старозагорският митрополит Киприан и свещеници от епархията му почетоха потопената през лятото на далечната 1963 година във водите на язовир Жребчево църква „Свети Йоан Рилски чудотворец“ на твърдишкото село Запалня и отслужиха света божествена литургия за православния празник Неделя след Петдесетница и пренасяне мощите на св. архидякон Стефан. Св. свщмчк Стефан, папа Римски.

Храмът вече четвърта година е извън водното огледало и това спомогна на вярващи от различни места в страната да облагородят околността и да излеят бетон на пода във вътрешността на храма, както ида го облицоват с каменни плочи. Идеята е да се намери крайно техническо решение за цялостното му спасяване.

Църквата е била изградена и осветена през 1891 година от православното население на някога голямото село Запалня, което е заличено от картата с указ от  1965 г.Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

Местните жители разказват, че на мястото където е бил съграден храмът е имало останки от по-стар еднокорабна, едноабсидна базилика (черква) с обща дължина 19.20 м и ширина 9.20 м. Базиликата най-вероятно е от  ранно-византийския период (IV-IX век).Тя е била съборена най-вероятно при първото турско нашествие по българските земи.

Снимка: Старозагорска Св. Митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...