Начало / Новини / Осветен е храмът „Св. Успение Богородично“ в кубратското с. Медовене

Осветен е храмът „Св. Успение Богородично“ в кубратското с. Медовене

След 30 години очакване в кубратското село Медовене бе осветен православният храм „Свето Успение Богородично“.

На 25 юли 2020 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети с. Медовене, Кубратско, където извърши пълното чинопоследование по освещаването на новия храм „Успение Богородично” и възглави първата св. литургия в него, съобщава Русенска св. митрополия. След полагането на частица от мощите на св. Пантелеймон в престолния камък и измиването му с вода, вино и св. миро, владиката освети нови Антиминси, необходими за богослужебните нужди в Русенска епархия, след което св. престол беше покрит с полагащото се облечение. В края на св. литургия митрополит Наум поздрави християните с новоосветения храм, пожелавайки им да го пазят като добри стопани, като търсят с молитва Божията подкрепа за здраве, благоденствие и успех в добрите дела.

С дарения и материали, събирани чрез дарителска кампания през ноември 2000 г. е положен основният камък на храма и е осветен от днешния Български патриарх – тогава Русенски митрополит Неофит, разказва Емил Христов пред БНР:

 „30 000 лв. бяха отпуснати на три транша от Дирекция на вероизповеданията. Парични средства също бяха дарени от населението – мюсюлмани и християни. Това означава, че този Божи храм обединява всички жители и всеки може да дойде и да се поклони и да се помоли“.

Продължава събирането на средства за довършване изографисването на църквата, която на 15 август ще чества първия си храмов празник.

Снимка: Русенска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...