Начало / Новини / Разгорещени дебати в Община Благоевград по повод строеж на нов православен храм

Разгорещени дебати в Община Благоевград по повод строеж на нов православен храм

Разгорещени дебати предизвика точката за дарение на общински имот на Неврокопска св. митрополия за изграждане на нов православен храм в Благоевград, съобщава agencia.bg.

За пореден път общинските съветници не са постигнали консенсус за построяването на нов православен храм в областния град. От групата ГЕРБ предложили да бъде направен параклис, защото мястото, за което е предвиден строежът на нов храм се намира на пазар, на който нямало и парко места, а за строеж на храм да остане предвиденото място до казармите в града. 

Общинският съветник Владимир Пандев попитал дали пазарът е по-важен от църквата. Кметът Румен Томов пък заявил на заседанието, че мястото вече е одобрено от Неврокопска св. митрополия. „Никой не е казал, че до храма трябва да се ходи с колата. Ние сме единственият областен град, който за 30 години не е построил храм, дори селата градят. Сега имаме бърз начин да го направим, да го изградим на стратегическо място при хората, защото е за хората“, казал на заседанието кмета на общината. 

Много от съветниците са поискали среща с Неврокопския митрополит Серафим. Очаква се среща да бъде организирана скоро, за да бъдат отново обсъдени възможностите за построяване на нов храм в Благоевград. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...