Начало / Новини / Отварят за поклонници манастира „Панагия Сумела“

Отварят за поклонници манастира „Панагия Сумела“

На фона на разразилите се спорове около превръщането на храма-музей „Св. София“ в джамия, се открива за поклонници и туристи известния православен манастир в Турция – Панагия Семал. 

Манастирът ще бъде отворен официално днес, след като ремонтните дейности по него продължиха около пет години. Цялото събитие ще се проведе в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Над манастира пък алпинисти ще развеят турското знаме. Както вече съобщихме официалното откриване на обновения манастир бе предвидено за последната седмица на юли, малко преди началото на Богородичния пост. 

Припомняме, че манастирът остана затворен в продължение на пет години, поради изграждането на опорна стена и възстановителни работи около манастира, който се намира на 1200 м. над морското равнище и е основан през 386 г. от византийския император Теодосий. През 2015 г. обителта бе затворена за една година с цел извършване на спешни ремонтни дейности, заради появило се свлачище. Манастирът е и един от най-популярните за посещения в района на Трабзон. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...