Начало / За нас / Любопитно / Джонатан Джаксън: Лишаването от Св. Причастие предизвиква тъга

Джонатан Джаксън: Лишаването от Св. Причастие предизвиква тъга

„Пътуването до Православието за мен започна в Румъния“, каза в скорошно интервю за румънска медия известият холивудски актьор Джонатан Джаксън. 

„Мисля, че това се случи, когато бях отседнал в хотел в Румъния и от прозореца си видях как вярващите посрещнаха Великден. видях шествие от хора, държащи запалени свещи и нямах и на идея за какво става въпрос. Разбрах впоследствие, че така православните отбелязват Възкресение Христово. Тогава и нещо се събуди в мен“, казва актьорът.

По думите му Православието е постоянно общение със светиите и най-важното нещо е да разбереш за това общение и да го изживееш в собствения си живот. 

Той не пропусна и да спомене трудния период на пандемията, като отбелязва, че не бива да се отчайваме, въпреки факта, че в много части на света християните бяха лишени от богослужебния си живот и дори не можеха да общуват помежду си. „Лишаването от Св. Причастие предизвика тъга“, подчерта той. 

„По време на карантинния период увеличих познанията си върху духовните книги. Всъщност един приятел ме посъветва да препрочета Новия завет. Прочетох и книга на свети Софроний от Есекс за молитвата, която беше невероятна“.

Коментирайки участието си в наградения документален филм за живота на свети Йосиф Исихаст, изигран от Джонатан Джаксън, той каза: „Чувствам се благословен, че изиграх тази роля. Но също съм много щастлив, тъй като чрез тази работа се разпознават важните усилия, положени от отците в манастира Ватопед“.

По информация на: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...