Начало / Новини / Започва реставрация на църквата „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Беренде

Започва реставрация на църквата „Св. ап. Петър и Павел“ в с. Беренде

Започнала е реставрация на един от най-старите храмове у нас – посветенията на св. ап. Петър и Павел в с. Беренде, съобщава Нова телевизия. 

Смята се, че храмът  е построен по времето на Иван Асен II през 13 век. Тук е изрисуван лика на владетеля, а има хипотеза, че той може и да е погребан в светата обител. Средновековният храм „Св. ап. Петър и Павел“ се намира до драгоманското село Беренде, по-точно в местността „Селище“, на левия бряг на река Нишава.

„През април 2019-та открихме храма в почти рушащо се състояние. Гробището до църквата и сега прилича на декор за филм на ужасите. Църквата се поддържаше много. Имаше хора, които я посещаваха. Имаше килими, пътеки. Обаче сега казват, че по  време на партизанското движение са обезобразили стенописите“, разказа Филип Симов, жител на селото.

„Ценното е, че тя съществува от 13 век. Има различни легенди за нея. Тя все пак е гробищна църква. Някои от тях се базират на исторически данни. Твърди се, че когато цар Иван Асен Втори е отивал към съседните държави е минавал от тук и си е оставил царските атрибути. Покойният Божидар Димитров подхвърли версията, че спокойно може и да е погребан там“, допълни кметът на Драгоман Андрей Иванов.

През 2017 г. вече покойният професор Божидар Димитров обяви, че има планове за преместването на църквата „Св. ап. Петър и Павел“ в Националния исторически музей. Храмът, освен със стенописите си от  XIII в., е уникален с единственото запазено изображение на Иван Асен II.

„За да може се види от всички посетители и гости на България. Но местната общност, включително и ние, застанахме зад вариант Б за църквата. Да си остане на същото място, където е изградена и да бъде съхранена във вид, в който е достъпен за жители и поклонници“, спомня си Андрей Иванов.

Само, че  три години по-късно тя все още не е достъпна. Църквата остава в селото. Не само заради несъгласието на хората, но и заради това, че проф. Димитров получава уверение от ръководството на община Драгоман и църковното настоятелство, че ще се направи всичко възможно за реставрацията й.

„Работата започна през април миналата година, след договор със Софийска митрополия, която е собственик на църквата. След съгласуване с Министерството на културата започнаха работите. Може би година и половина преди да започнем  същинската реставрация и стенописите  беше направен ремонт на покрива и на дренажа със средства осигурени от Дирекцията по Вероизповеданията, които бяха приведени на община Драгоман. Като цяло църквата е изчистена, белият воал, той покриваше повърхността, беше премахнат. Вече виждаме това което е останало след 700 и повече години на стената“, разказа реставраторът.

Снимки: bulgariatravel.tv

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...