Начало / Новини / Хасково дарява Узунджовската църква на БПЦ

Хасково дарява Узунджовската църква на БПЦ

Храмът „Св. Богородица“ в Узунджово да бъде прехвърлен безвъзмездно на Българската православна църква, предлага на Общинския съвет кметът Станислав Дечев, съобщава marica.bg

Църквата, която е паметник на културата от национално значение, е общинска собственост. Има акт от 2005 г. за публична общинска собственост. За да бъде дарен,  ОбС трябва да го обяви за частна общинска собственост. 

Според кмета, църквата не следва да е общинска собственост, тъй като тя не се занимава с религиозна дейност. Преди 15 г., администрацията е използвала някои правни празноти, за да актува сградата като общинска, казва още той. През 2007 г. храмът бе възстановен основно от Община Хасково и от тогава е сред посещаваните туристически обекти в областта, тъй като е уникален. 

„Успение Богородично“, както още е записан храмът в някои документи,  е най-голямата селска църква в България.

Сградата е построена като джамия, преустроена в църква през 1906 година, след като Османската империя преотстъпва сградата на България.  При реставрацията преди години са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците има изящни витражи. 

Според кмета, няма пречка храмът да бъде поддържан и за напред. Преди години община Батак дари на Патриаршията църквата „Св. Неделя“, която е светиня за българите. В докладната кметът допълва още, че не бива община да притежава религиозни храмове, тъй като това накърнява чувствата на вярващите и че верската толерантност  трябва да бъде пазена.

Заседанието на Общинския съвет ще се проведе следващата седмица.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...