Начало / Новини / Хасково дарява Узунджовската църква на БПЦ

Хасково дарява Узунджовската църква на БПЦ

Храмът „Св. Богородица“ в Узунджово да бъде прехвърлен безвъзмездно на Българската православна църква, предлага на Общинския съвет кметът Станислав Дечев, съобщава marica.bg

Църквата, която е паметник на културата от национално значение, е общинска собственост. Има акт от 2005 г. за публична общинска собственост. За да бъде дарен,  ОбС трябва да го обяви за частна общинска собственост. 

Според кмета, църквата не следва да е общинска собственост, тъй като тя не се занимава с религиозна дейност. Преди 15 г., администрацията е използвала някои правни празноти, за да актува сградата като общинска, казва още той. През 2007 г. храмът бе възстановен основно от Община Хасково и от тогава е сред посещаваните туристически обекти в областта, тъй като е уникален. 

„Успение Богородично“, както още е записан храмът в някои документи,  е най-голямата селска църква в България.

Сградата е построена като джамия, преустроена в църква през 1906 година, след като Османската империя преотстъпва сградата на България.  При реставрацията преди години са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците има изящни витражи. 

Според кмета, няма пречка храмът да бъде поддържан и за напред. Преди години община Батак дари на Патриаршията църквата „Св. Неделя“, която е светиня за българите. В докладната кметът допълва още, че не бива община да притежава религиозни храмове, тъй като това накърнява чувствата на вярващите и че верската толерантност  трябва да бъде пазена.

Заседанието на Общинския съвет ще се проведе следващата седмица.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...