Начало / Новини / Половината от българите смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да бъде морален

Половината от българите смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да бъде морален

Половината от българите смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да бъде морален. Това показват данните от изследване на американски институт “Пю”, проведено в 34 страни през 2019 г., съобщи Свободна Европа

В изследването, в което участие са взели 38 426 респонденти, освен въпрос за връзката между вяра във висша сила и ценности, са отправени въпроси и за важността на Бог и молитвите за живота на хората.

В спетовен мащаб 45% от анкетираните откриват връзка между Бог и морала, а 61% са съгласни с твърдението, че Бог играе значителна роля в живота им. 53% от всички респонденти казват, че молитвите са важна част от ежедневието им.

В проучването България е лидер в промяната на нагласите за връзката между вярата в Бог и морала в периода 2002 – 2019 г. Докато в момента 50% смятат, че връзката между двете е неизбежна, преди 18 години така са мислели 33% от анкетираните. В тази статистика държавата е следвана от Русия и Япония.

Най-сериозен отлив на хора, които обвързват Бог и морал, се наблюдава в общества, в които религията заема ключово място в обществото като Мексико, Турция, Украйна и САЩ.

Изследователите отбелязват няколко фактора като доходи, регион, образование и възраст, които според тях имат значение за резултатите.

Изследователите са открили, че хората с високи доходи и с високо ниво на образование е много по-малко вероятно да обвържат вярата с морала. Те отчитат също, че обвързването на морала с Бог е много по-силно застъпено сред хората с десни политически убеждения, както и че важността на вярата във висша сила се е повишила значително след разпадането на Съветския съюз.

Снимка: Валентина Петрова, AP, Свободна Европа

В региона на Балканите и Източна Европа е висок делът на хората, които смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да има висок морал. В Гърция 51% от интервюираните мислят така. С равен на България резултат е Украйна, а след това се нареждат Словакия, Полша и Литва.

Резултатите за България са по-високи спрямо Западна Европа, където средно 22% от интервюираните смятат връзката между вярата в Бог и морала за задължителна, докато останалите 78% не са съгласни с това твърдение. Сред отчетените като развити икономики, в които мнозинството анкетирани обвързват морала и вярата в Бог, България е на четвърто място и е изпреварвана само от Турция, Аржентина и Мексико.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...