Начало / Новини / Обновеният скит „Свети Никола“ към Троянския манастир след дни ще бъде осветен

Обновеният скит „Свети Никола“ към Троянския манастир след дни ще бъде осветен

Ремонтираният и обновен скит „Свети Никола“ към Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъде осветен на 27 юли, съобщи БТА.

Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави тържествената света литургия, в съслужение с игумена на Троянската света обител – Велички епископ Сионий. Ще бъде осветен манастирският храм, както и сградите на скита. Ремонтът и реставрацията са извършени по сключен през 2017 г. договор с Държавен фонд „Земеделие“ за финансиране на проект по Програмата за развитие на селските райони. Дейностите са за около 700 хиляди лева.

Скитът „Свети Никола“ представлява комплекс от черква, жилищни сгради и аязмо с лековита вода.

Той е най-старата запазена част от манастира, но дълги години е бил в лошо състояние. Сега е напълно обновен. Църквата е реставрирана в своя автентичен вид, а иконостасът е възстановен от професионални реставратори. Самите сгради са изградени със съвременна технология, за да бъдат устойчиви, но и да запазят автентичния вид на архитектурния комплекс, посочи йеромонах Стефан от манастира. 

Всички ремонтни и реставрационни работи са съгласувани със Светия синод и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Скитът е основан през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий. След това е бил разрушен или опожарен и възстановен през 1812 г. Тогава е построена и църквата. Същата година е направен и иконостасът от йеромонах Киприян. „Той е изключителен най-вече с дърворезбата на царските двери. Част от иконите във времето са разграбени, а друга – са изложени в музея на Троянския манастир“, каза йеромонахът за Българската телеграфна агенция.

Последният, който е служил в църквата, е архимандрит Йосиф – до 70-те години на миналия век. В манастирския двор е гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 година.

Скитът се намира на около 2 км от Троянската света обител, в планината. До него се стига по пешеходна горска пътека. В момента няма монаси в него, но има отговорник, който да посреща поклонниците. Заради аязмото с лековита вода и красивата природа с богата растителност и планински гледки, винаги е имало интерес от туристите към това място. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...