Начало / Новини / Румънската църква: Поместните църкви остават верни на литургическата традиция

Румънската църква: Поместните църкви остават верни на литургическата традиция

Въпросът за Св. Причастие по време на пандемия, приносът на църквата в борбата с коронавируса, предстоящите избори в Румъния и с други въпроси от обществено и църковно значение, се занима Св. Синод на Румънската църква на свое заседание. 

По информация на сайта basilica.ro Синодът на Румънската църква е бил информиран за това как различните Поместни православни църкви са реагирали на предизвикателствата през време на пандемията. Румънският патриарх Даниил е изпратил писмо до предстоятелите на Поместните църкви, за да разбере какъв е бил начинът на причастяване в различните църкви, както и други важни неща от духовния и обществен живот. По отношение на Св. Причастие Румънската църква заявява: „Всички автокефални православни църкви остават верни на православната литургична традиция за начина на причастяване с обща свещена лажичка“, се казва в комюникето на Румънската църква. 

От църквата в северната ни съседка добавят още, че за борбата с новия вирус архиереите са отпуснали 21 милиона леи в подкрепа на засегнатите от пандемията. 

Румънската църква е раздала 4 617 таблета и други електронни устройства на студенти и преподаватели по искане на Министерството на образованието и науката. По отношение на изборите в страната път, Румънската църква отново заявява, че е политически неутрална, но приканва вярващите да упражнят правото си на глас с цел затвърждаването на християнските ценности в обществото. 

Румънският патриарх Даниил благодари на всички църковнослужители и духовници на Румънската православна църква, които са подкрепили диалога и сътрудничеството с институциите през време на пандемията и призова верните да пордължат да спазват необходимите мерки, наложени от здравните власти. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...