Начало / Новини / Избран бе нов архиепископ на Сучава и Ръдъуц в Румъния

Избран бе нов архиепископ на Сучава и Ръдъуц в Румъния

Св. Синод на Румънската православна църква избра нов архиепископ на Сучава и Ръдъуц, след като предишния архиепископ Пимен почина по-рано тази година. 

Синодът на Румънската църква се срещна в сградата на Св. Синод при специално спазване на наложените мерки от здравните власти. С тайно гласуване Св. Синод избра за нов архиепископ Калиник, който до сега бе викариен епископ в архиепископията на Яш. 

Новият архиепископ на Сучава и Ръдъуц е роден на 18 ноември 1957 г. в Яш. Постриган за монах през 1984 г. в манастира Путна, а в периода 1985-1989 г. учи в православния богословски факултет в Сибиу. На 14 май 1986 г. е ръкоположен за дякон, а на 15 август с.г. и за йеромонах. В началото на 1990 е назначен за игумен на манастира Рака от патриарх Даниил, който по онова време е митрополит на Молдова и Буковина. 

На 21 марк 1991 г. е ръкоположен за епископ в митрополитската катедрала в Яш и е назначен за викариен епископ на архиепископията в северния румънски град.

По информация на: Basilica.ro

Снимка: Lumina Newspaper

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...