Начало / Uncategorized / Храмов празник на най-старата църква в Родопите в с. Хвойна

Храмов празник на най-старата църква в Родопите в с. Хвойна

Празнична Св. Литургия по случай празника на св. пророк Илия беше отслужена в най-стария храм в целите Родопи, в живописното село Хвойна.

Службата беше възглавена от архимандрит Серафим, брат от Светотроицкия манастир на Кръстова гора.
В своята проповед, отецът разказа житието на светеца, както и историята на църквата. Негово Високопреподобие не пропусна да поздрави и всички именици от селото, като Илия е едно от най-честите мъжки имена в Хвойна. След това беше отслужен празничен водосвет и раздаден курбан. Православният храм в красивото родопско село Хвойна е съграден през 1857 г., а две години по-късно е и осветен.

Построена е заедно с килийното училищен за 45 дни. Неин ктитор е тежкият кираджия и търговец дядо Тодор Губера, чийто глас се слушал от първенците в Пловдив и Станимака (Асеновград), където той търгувал с дървен материал. Забележително в тази църква е изображението на светите братя Кирил и Методий, което показва, че българският национален дух е бил в разцвет.

През 1858 г. към храма започва да функционира килийно училище. Дългогодишен свещенослужител в храма е отец Атанас Аролски (01.11.1919г – 28.03.2015г), известен сред вярващите като хвойненският светия. За своите 95 години, отец Атанас е служил на Бога над 50, като обхождаше храмовете в селата Хвойна, Павелско и Орехово пеша.

На днешния ден традиционно в Хвойна е най-големия събор с надсвирвания на народни оркестри в центъра на селото, като всичките му жители от различни точки на България и света се събират, за да почетат своя патрон св. прор. Илия. Тази година, поради епидемиологичната обстановка с ширещия се коронавирус, събиранията на открито и закрито са отменени.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна

На 15 юни 2024 г. официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село ...