Начало / Новини / Строят нов храм „Св. Архангели“ на Джамбаз тепе в Пловдив

Строят нов храм „Св. Архангели“ на Джамбаз тепе в Пловдив

Пловдивският митрополит Николай разкри името на новия храм, който се строи на мястото на бившето гръцко училище на върха на Джамбаз тепе.

Той ще носи името „Св. Архангели“. Причината е, че в подножието на храма допреди 100 години е имало друг, посветен на светите Архангели, но е бил разрушен. 

„Целта ни е да възстановим този храм на малко по-високо място, та ангелите от високо да закрилят и бдят над богоспасяемия ни град Пловдив и благочестивия ни народ“, обясни дядо Николай. 

Според владиката строителството на храм е трудна мисия, но в крайна сметка той ще се реализира. „Храм трудно се строи. Лесно строят казина, ресторанти, хотели, бензиностанции, банки, явно се пречи на храмовото строителство, но с божията помощ успяваме, със съзнанието, че хубавите неща мъчно се постигат. Не мога да кажа отсега, работим усилено с божията помощ, но не прибързано, искаме да стане в духа на православното църковно изкуство и архитектура и благоукраса, да носи многовековния дух на светото православие“, заяви владиката и добави, че се моли Бог да пази държавата от политическата криза.

Източник: marica.bg

Сничка: Пловдивска митрополия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...